U saboru se sasvim ozbiljno bave demantiranjem šala po Twitteru

Foto: Arhiva, Twitter (Hrvoje Krešić)

JUČER je novinar N1 televizije, Hrvoje Krešić, objavio jednu fotografiju koja je ubrzo izazvala reakciju saborskog tajnika.


Naime, radilo se o tvitu koji je prikazao sučelje bankomata u saboru, a koji mu je ponudio 800 kuna kao najniži iznos za isplatu.

"A sad malo plitkog populizma: ovo je sučelje jedinog bankomata u Saboru, najniži iznos za isplatu je 800 kn, opcija “drugi iznos” ne postoji. Je li bankomat prilagođen potrebama korisnika, ili", napisao je Krešić, a nedugo zatim stiglo je priopćenje iz sabora koje se pozabavilo njegovom objavom.

Tako je voditeljica Službe za medije Hrvatskog sabora poslala dopis koji potpisuje tajnik sabora, Davor Orlović, a koji je bio naslovljen na sve redakcije, s naslovom: "Ispravak informacije o bankomatu u Hrvatskome saboru novinara N1 Hrvoja Krešića objavljene putem Twittera".

Zahtijevali ispravak netočne informacije

U svojem priopćenju naveo je tvit i fotografiju koju je podijelio Krešić te dodao kako zahtijeva ispravak te "netočne informacije", koju su prenijeli i drugu mediji, uz Krešićev matični medij.

Ali, to nije sve, jer su dodali i kako se radi o bankomatu PBZ-a, koji njima nudi najmanji iznos od 100 kuna i priložili fotografiju bankomata s iznosima.

 

Za kraj priopćenja poručili su i kako Krešić namjerno nije naveo o kojem se bankomatu radi, upravo kako bi se zaštitio od "mogućih pravnih posljedica".


"Nejasni i neshvatljivi su motivi potrebe za ovakvom vrstom dezinformiranja javnosti. Naime, sučelje PBZ-ovog bankomata postavljenog u zgradi Hrvatskoga sabora izgleda ovako:



Minimalni iznos za podizanje gotovine je 100 kuna, a kao što je vidljivo, postoji i opcija „Drugi iznos“.

Pretpostavljamo da je nepotrebno istaknuti kako je u bankarskoj industriji slabo vjerojatna mogućnost ponude bankomata „prilagođenih potrebama korisnika“, kako to g. Hrvoje Krešić sugerira svojom objavom, tim više što se tim istim bankomatom u Saboru uz zastupnike koristi i 250 saborskih službenika te brojni ostali službenici zaposleni u drugim institucijama smještenima na Trgu sv. Marka.

Vjerujemo kako je navedeno poznato i g. Hrvoju Krešiću zbog čega se izostavljanjem naziva vlasnika bankomata (PBZ) u svojoj objavi sučelja vjerojatno htio zaštititi od možebitnih neugodnih pravnih posljedica", poručili su iz sabora.

A o čemu se zapravo radilo?

Međutim, čini se kako su iz sabora automatski pretpostavili kako se radi o širenju lažnih informacija, pa ostale mogućnosti nisu ni provjerili.

Naime, ranije ovog tjedna, novinarka Sandra Bartolović je na svojem Twitter profilu objavila kako joj bankomat u saboru, isti o kojemu je tvitao i Krešić, kao najmanji iznos za dizanje u gotovini ponudio 800 kuna. Napisala je kako je s "gnušanjem odbila ponudu", a ubrzo se razvila mala rasprava oko toga.


Radilo se, dakle, o bankomatu PBZ-a, a Sandri je na njezin tvit odgovorio jedan od direktora te banke, Zoran Kureljušić, koji je napisao kako se radi o bugu na čijem ispravljanju se radi i kako će sustav u petak, odnosno sutra, biti vraćen u normalu.

 


Naime, zbog buga na bankomatima PBZ-a nude se različiti iznosi korisnicima koji imaju račun u banci PBZ i onima koji nemaju račun u toj banci. Tako je bankomat osobama koje nemaju račun u toj banci kao najmanji iznos gotovine nudio 800 kuna za dizanje, dok je osobama koje imaju račun u PBZ-u nudio najmanji iznos od 100 kuna.

To ujedno objašnjava i zašto su Hrvoje Krešić i saborski tajnik na istom bankomatu vidjeli različite iznose za dizanje gotovine, ali ne objašnjava i zašto bi tajnik, očito bez kontaktiranja spomenute banke, pomislio da novinar širi lažne informacije.


 

 

Pročitajte više