U SAD-u iz pritvora pušten čuvar u "logoru smrti" odgovoran za 29 tisuća mrtvih

IZ PRITVORA u SAD-u je pušten 89-godišnjak, John Demjanjuk, koji je u Njemačkoj optužen da je bio čuvar u koncentracijskom logoru tijekom Drugog svjetskog rata.

Nekoliko sati prije puštanja na slobodu agenti FBI-ja su ga u kolicima odvezli iz njegove kuće. U Njemačkoj je optužen za sudjelovanje u 29 tisuća ubojstava u koncentracijskom logoru Sobibor u Poljskoj. Pušten je kući, ali će ga vlasti nadzirati kako ne bi pobjegao, pišu svjetski mediji.

Tvrdi kako ne bi izdržao put u Njemačku

U njegovom zahtjevu da se odbaci deportacija Demjanjuk se poziva na svoje loše zdravstveno stanje te tvrdi kako ne bi izdržao putovanje u Njemačku. Sud je prihvatio zahtjev za odbacivanjem deportacije te pustio  navodnog čuvara zatvora.

Obitelj je presretna zbog njegovog puštanja dok se u Centru Simon Wiesenthal, koji je poznat po lovu na naciste, nadaju kako će do deportacije ipak doći. "Njegov posao u logoru smrti u Sobiboru bio je da gurne muškarca, ženu ili dijete u plinsku komoru. Nije imao milosti, sažaljenja i sućuti za obitelji čiji je život zauvijek uništio", rekao je jedan od utemeljitelja Centra Marvin Hier.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više