U SAD-u pogubljen čovjek koji je oteo i ubio djevojčicu (6). "Žao mi je"

Foto: Twitter

45-GODIŠNJI muškarac koji je oteo šestogodišnju djevojčicu iz Missourija i pretukao je na smrt u napuštenoj tvornici pogubljen je jučer. Johnny Johnson primio je smrtonosnu injekciju pentobarbitala u državnom zatvoru u gradu Bonne Terreu i proglašen je mrtvim u 18:33 po lokalnom vremenu, prenosi Associated Press.

Vrhovni sud SAD-a nedavno je odbio kasni zahtjev za odgodom pogubljenja zbog argumenata da je Johnson mentalno nesposoban. Osuđen je za ubojstvo djevojčice Casey Williamson u srpnju 2002. godine u predgrađu St. Louisa. Johnson, koji je bolovao od shizofrenije, izrazio je kajanje u kratkoj rukom pisanoj izjavi koju je Odjel za zatvore objavio nekoliko sati prije nego što je pogubljen.

"Točno je znao što radi"

"Bog vas blagoslovio. Žao mi je ljudi i obitelji koje sam povrijedio", stoji u Johnsonovoj izjavi. Među onima koji su svjedočili pogubljenju bilo je nekoliko članova obitelji te bivši tužitelj i policijski istražitelj koji su vodili njegov slučaj. Inače, Vrhovni sud je zahtjev za odgodom pogubljenja odbacio uz tri suprotna mišljenja. 

"Sud danas utire put pogubljenju čovjeka s dokumentiranom mentalnom bolešću prije nego što bilo koji sud smisleno ispita njegovu sposobnost da bude pogubljen. Nema moralne pobjede u smaknuću nekoga tko vjeruje da ga Sotona ubija kako bi izazvao kraj svijeta", glase izdvojena mišljenja troje sudaca. 

Bivši tužitelj okruga St. Louis Bob McCulloch smatra da je Johnson žrtvi priredio "neopisive užase". "Ima nekih problema - značajnih problema. Ali on je točno znao što radi", kazao je. Nestanak šestogodišnje djevojčice iz Valley Parka 26. srpnja 2002. pokrenuo je bjesomučnu potragu prije nego što je njezino tijelo pronađeno.

Tijelo pronađeno u jami

Caseyina majka bila je najbolja prijateljica u djetinjstvu s Johnsonovom starijom sestrom i čak ga je čuvala. Nakon što je Johnson bio na roštilju noć prije ubojstva, Caseyina obitelj pustila ga je da spava na kauču u kući gdje su i oni spavali.

Ujutro je Johnson namamio djevojčicu, koja je bila još u spavaćici, da pođe s njim u napuštenu tvornicu stakla. Čak ju je i nosio na ramenima dok su se kretali do ruševnog mjesta. Kad ju je pokušao silovati, Casey je vrisnula i pokušala se osloboditi. Ubio ju je ciglom i velikim kamenom. Zločin je priznao istog dana. 

Caseyino tijelo pronađeno je u jami, zakopano ispod kamenja, manje od kilometra od njezine kuće. Johnsonovi odvjetnici su na sudu pokušali dokazati kako je njihov klijent, bivši osuđenik koji je pušten iz državne psihijatrijske ustanove šest mjeseci prije zločina, prestao uzimati lijekove protiv shizofrenije i da se čudno ponašao danima prije ubojstva. 

Pročitajte više