U SAD-u prvi put uočeni stršljeni ubojice. Hrane se pčelama, a mogu ubiti i ljude

Foto: 123rf

KAO da već nije dovoljno da je SAD pogodila pandemija koronavirusa, sada se pojavila nova prijetnja -  azijski divovski stršljen. 

U državi Washington pronađeni su primjerci ove vrste koja se ponekad naziva stršljen ubojica (eng. murder hornets), dugački čak 5 cm. Naime, azijski divovski stršljen opasan je iz dva razloga: ubija pčele, a ako u više navrata ubode ljude može biti smrtonosan.

Stručnjaci se nadaju da će ih uspjeti na vrijeme iskorijeniti, prije nego što pojedu velik broj američkih pčela, piše BBC.

Skidaju glave pčelama

Stršljeni ubojice zamijećeni su prvi puta u Sjevernoj Americi u kolovozu 2019. godine, u Kanadi. Nekoliko mjeseci kasnije, u prosincu 2019., ovi kukci pojavili su se i u američkoj državi Washington.

Azijski divovski stršljen velik je otprilike kao kutija za šibice, ima ogromnu žuto-narančastu glavu i crno-žuti prugasti trbuh. Njegov životni ciklus započinje u travnju, kada matice izlaze iz hibernacije, počinju se hraniti i tražiti mjesto za izgradnju gnijezda. Kada je stanište gotovo u ljetnim i jesenskim mjesecima, radnici stršljeni izlaze kako bi pronašli hranu.

Sa svojim oštrim čeljustima skidaju glave pčelama, a njihovim tijelima hrane svoje potomke. Stršljeni mogu unutar samo nekoliko sati uništiti cijelu košnicu pčela.

Smrtonosni za ljude

Iako su košnice glavna meta ovim divovskim kukcima, stršljen u obrani može napasti i ljude. Višestruki ubodi mogu biti smrtonosni, čak i za one koji nisu alergični. U Japanu, gdje ih ima najviše, ubiju otprilike 30 do 40 ljudi svake godine.

Znanstvenici s WSU-a ovog proljeća kreću s hvatanjem njihovih matica kako bi mogli na vrijeme iskorijeniti tu vrstu.  

Populacije pčela i drugih oprašivača u SAD-u već su značajno smanjenje. Naime, između 1947. i 2017., broj kolonija pčela u SAD-u smanjio se sa 6 milijuna na 2,5 milijuna. Stručnjaci sa Sveučilišta Maryland izvijestili su da je 40% kolonija medonosnih pčela u zemlji uginulo između listopada 2018. i travnja 2019., što je najveći gubitak ove vrste.

Pročitajte više