SAD optužio bivšeg meksičkog ministra za primanje mita od El Chapovog kartela

Foto: EPA

U SAD-u je počelo suđenje Genaru Garciji Luni, čovjeku koji je nekoć bio najviši meksički sigurnosni dužnosnik, zadužen za borbu protiv narkokartela.

Optužen je da je primio milijune dolara mita u zamjenu za pomaganje kartelu Sinaloa u premještanju droge i za pomoć da članovi kartela izbjegnu hvatanje, piše CBS. Na čelu tog kartela je poznati narkobos Joaquin Archivaldo Guzman, poznatiji kao El Chapo.

Bio ministar sigurnosti za vrijeme predsjednika koji je vodio rat protiv kartela

Garcia Luna bivši je ministar sigurnosti koji je dužnost obnašao za vrijeme predsjednika Felipea Calderona, koji je predvodio krvavi rat protiv kartela između 2006. i 2012.

Američki tužitelji tvrde da je bivši ministar uzimao desetke milijuna dolara od kartela te da se novac često nalazio natrpan u aktovkama.

Dokazi protiv njega uključuju velike isplate, iako nije jasno je li riječ o plaćama od službenih poslova, savjetovanja u privatnom sektoru, suradnje s kartelima ili drugih oblika mita.

Slučaj bi mogao otkriti kako su meksički karteli podmićivali policiju i vojsku

Tužitelji kažu da je nastavio živjeti od svog nezakonito stečenog novca čak i nakon što se preselio u SAD, gdje je uhićen 2019., iako obrana tvrdi da je bio legitiman poslovni čovjek. 

Ovaj slučaj bi mogao otkriti unutarnje djelovanje kako su meksički karteli tako dugo mogli djelovati toliko otvoreno i slobodno - podmićivanjem policije i vojske, piše CBS.

"Desetljećima je meksička politička elita, od svih stranaka, na sve načine nastojala da se ministrima sigurnosti, generalima, policijskim zapovjednicima, ministrima unutarnjih poslova i visokim dužnosnicima sudi u Meksiku. Htjeli su izbjeći dati informacije o vezama između narkokartela i političara. Suđenje Garciji Luni u SAD-u prekida taj obrazac", rekao je meksički sigurnosni analitičar David Saucedo.

Ako bude osuđen, bivši ministar bi mogao u zatvor na nekoliko desetljeća

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pozdravio je suđenje za koje se očekuje da će rasvijetliti korupciju u administraciji Calderona, kojeg Lopez Obrador optužuje da mu je 2006. oduzeo predsjedničku dužnost.

No sam Lopez Obrador se 2020. svim silama borio da izbjegne američko suđenje bivšem ministru obrane, generalu Salvadoru Cienfuegosu. Njemu su se slične stvari stavljale na teret, a Lopez Obrador je u jednom trenutku zaprijetio da će izbaciti agente DEA-e iz Meksika ako general ne bude vraćen. A to se i dogodilo.

"Dok je obnašao javnu dužnost, Garcia Luna je koristio svoje službene položaje kako bi pomogao kartelu Sinaloa u zamjenu za mito od više milijuna dolara. Na suđenju vlada očekuje da će brojni svjedoci, uključujući nekoliko bivših visokopozicioniranih članova kartela Sinaloa, svjedočiti o mitu plaćenom optuženiku u zamjenu za zaštitu.

U zamjenu za mito optuženi je kartelu Sinaloa između ostalog osigurao siguran prolaz za njegove pošiljke droge, osjetljive informacije o provedbi zakona o istragama kartela i informacije o rivalskim narkokartelima", napisao je američki državni odvjetnik Breon Peace u podnesku sudu prošlog tjedna.

Garcia Luna izjasnio se nevinim po optužbama za trgovinu drogom i optužbama za zaštitu i nastavak zločinačkog pothvata. Mogao bi se suočiti s desetljećima zatvora ako bude osuđen.

Pročitajte više