U SAD-u tijekom svibnja otvoreno 339.000 novih radnih mjesta

Ilustracija: EPA

ZAPOŠLJAVANJE u SAD-u blago je ubrzalo u svibnju i uskladilo se s prosjekom u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada. U svibnju je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 339 tisuća novih radnih mjesta, nakon revidirane 294 tisuće u travnju.

Novi podaci pokazuju da su u ožujku i travnju neto otvorene 93 tisuće više radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva. Podatak za svibanj u skladu je s mjesečnim prosjekom u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 341 tisuću novozaposlenih. 

Privatni sektor otvorio 283.000 novih radnih mjesta

U netom završenom mjesecu najviše novih radnih mjesta otvoreno je u sektoru stručnih, poslovnih i zdravstvenih usluga i u državnim službama. Pojačano se zapošljavalo i u građevinarstvu i u sektorima prijevoza i skladištenja te u sustavu socijalne skrbi.

Privatni sektor neto je otvorio 283 tisuće novih radnih mjesta, a državni 56 tisuća. Stopa nezaposlenosti uvećana je za 0.3 postotna boda u odnosu na travanj i iznosila je 3.7 posto, odražavajući povećanje broja nezaposlenih za 440 tisuća, na 6.1 milijun.

Od lanjskog ožujka stopa nezaposlenosti u SAD-u kreće se u rasponu od 3.4 do 3.7 posto, navode u ministarstvu. Prosječna plaća po satu porasla je za 0.3 posto u odnosu na travanj, na 33.44 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za 4.3 posto.

Pročitajte više