U Sarajevu 43 ljudi zaraženo salmonelom iz sendviča u fast foodu

UKUPNO 43 osobe zatražile su liječničku pomoć na Klinici za infektivne bolesti u Sarajevu nakon što su jeli sendviče kupljene u fast-foodu Meli, pišu bosanskohercegovački mediji.

Hospitalizirano je 17 ljudi, a većina otrovanih su studenti, jer se "Meli" nalazi na ulazu u studentsko naselje Bjelave.

Pacijenti su polako počeli pristizati u četvrtak, a svi su se redom žalili na povraćanje, povišenu temperaturu, proljev i slične simptome. Osoblju je bilo sumnjivo što su pristigli pacijenti bili uglavnom studenti, a navodno se javilo i nekoliko učenika osnovne škole. Mikrobiološka analiza uzoraka potvrdila je da je uzrok bakterija salmonela koja se nalazi u hrani iz "Melija". Sanitarna inspekcija ga je zatvorila.

'Nije dokazano da su se otrovali mojim sendvičima'


Direktor Kliničkog centra Faris Gavrankapetanović kaže kako imaju informaciju da je dio studenata ostao u sobama liječiti simptome pa ih poziva neka se jave u bolnicu.

Vlasnik "Melija", Samir Halilović tvrdi kako "nije dokazano da su se studenti otrovali od sendviča kupljenih u njegovom objektu".

"Hrana je bila u redu. Taj dan prodali smo više od 300 obroka, a samo su se studenti otrovali. Inspekcija je pregledala radnju i nije ništa našla. Samo je nedostajao termometar u frižideru", rekao je Halilović.

Pročitajte više