U Saudijskoj Arabiji ove godine javno pogubljeno 150 civila

Foto: 123rf

PREMA istraživanju grupa za ljudska prava, Saudijska Arabija će do kraja godine pogubiti 150 civila, što će biti druga godina za redom kako se provode ovakva pogubljenja.

47 osoba koje trebaju biti pogubljene su osuđene na kraljevskom “specijaliziranom kaznenom sudu”, za koji britanska nevladina organizacija Reprieve tvrdi kako služi kao sredstvo ušutkavanja političkih neistomišljenika.

Na suđenju za prekršaje protiv države, u što su uključeni i prosvjedi, potvrđeno je da se postupak vodi protiv dvojice stranih državljana, kao i protiv dva maloljetnika. 81 osoba, od čega 20 stranih državljana je osuđeno na smrtnu kaznu zbog ubojstva, a 23 zbog krijumčarenja droge.

Udruga Reprieve tvrdi kako su optuženicima uskraćena osnovna prava, poput prava na odvjetnika, te kako se do priznanja dolazi mučenjem.

Smrtna kazna i kršenje ljudskih prava


47 civila je pogubljeno u jednom danu pod optužbama za terorizam početkom siječnja, što je najveće masovno pogubljenje od 1980-ih u Saudijskoj Arabiji. 

Prema podacima koje su prikupili iz Reprieva, ove godine je pogubljeno 150 civila, dok je prošle godine pogubljeno 158. Obje brojke su veliki porast u odnosu na 2014. godinu kada je došlo do 71 pogubljenja. Najveći broj pogubljenih je osuđen pod optužbama za terorizam ili krijumčarenje droge.

Smrtna kazna se u Saudijskoj Arabiji može dosuditi za širok spektar prekršaja od silovanja, ubojstva, bogohuljenja, upotrebe drpga, vještičarenja i preljubništva. Uz Sjevernu Koreju, Somaliju i Iran, Saudijska Arabija je jedina zemlja koja provodi javna pogubljenja.

Unatoč brojnim kritikama, ministar kulture je ovog ožujka u Ujedinjenim narodima u svom govoru naglasio kako Saudijska Arabija nije kriva za kršenja ljudskih prava.
 

Pročitajte više