U Šibeniku pravoslavni svećenik odbio pokopati branitelja uz vojne počasti

NA PRAVOSLAVNOM groblju sv. Spasa u Šibeniku svećenik nije dopustio da se Rom pravoslavne vjeroispovijesti Rajko Jovanović, koji je tijekom rata bio pripadnik 113. brigade HV, pokopa uz vojne počasti.

Svećenik je zabranio vojsci da uđe na groblje te se protivio pokrivanju lijesa hrvatskom zastavom. Vojnici i časnici koji su odali počast uz lijes i napustili sprovod tvrde kako je ovo prvi slučaj da su omogućeni u tome na samom groblju, piše Jutarnji list.

Oni suborci koji su ostali i Jovanovićeva rodbina otvorili su lijes i tijelo prekrili hrvatskom zastavom. Jovanovićev suborac Aljoša Bauk rekao je kako su to napravili da mu u smrti sačuvaju dostojanstvo te mu se oduže zbog dana koje je proveo na ratištu. Načelnik Službe za odnose s javnošću MORH-a Goran Grošinić izjavio je kako je počasni vod došao na groblje, no da je pravoslavni svećenik "zatražio postupanje suprotno protokolu koji je definiran prilikom pogreba uz vojne počasti". Iz Ministarstva kažu kako je zapovjednik uvažio autoritet svećenika na groblju te nisu htjeli narušiti običaje pravoslavne crkve pa su vojni dio protokola održali izvan groblja.

Pročitajte više