U Sibiru se pojavljuju goleme čudne izbočine na zemlji, pogledajte snimku

Screenshot: BBC

REPORTER BBC-ja Steve Rosenberg otputovao je u sibirsku regiju Jakutiju kako bi istražio kakve se to goleme izbočine pojavljuju na površini zemlje koja je na tom području inače stalno smrznuta.

Rosenberg, inače dopisnik BBC-ja iz Moskve, želio je istražiti kako topljenje permafrosta utječe ne samo na klimu nego i na krajolik i živote ljudi u Sibiru.

Pogledajte reportažu:

Znanstvenici već neko vrijeme upozoravaju da se goleme površine u Sibiru, koje su inače smrznute tijekom cijele godine neovisno o godišnjem dobu, polako tope. Posljedice za klimu mogle bi biti izuzetno opasne, navodi BBC.

Naime, znanstvenici vjeruju da otapanje permafrosta oslobađa enormne količine stakleničkih plinova, koji bi pak mogli još više pogoršati ionako akutan problem klimatskih promjena.

Konkretne posljedice klimatskih promjena

Novinar BBC-ja izbočine na površini zemlje opisuje kao "ožiljke klimatskih promjena".  Zbog topljenja permafrosta dio zemlje "propada" niže, a s obzirom na to da su neke od tih izbočina pune vode, fenomen za posljedicu ima i stvaranje velikih jezera.

Sve to je dokaz da porast temperatura drastično mijenja sibirski krajolik.

Za ljude koji ondje žive to ima vrlo konkretne posljedice - manje površine za ispašu stoke, ali i otežano kretanje zbog golemih izbočina.

U permafrostu se, naime, nalazi jako puno organskog materijala - grmlje, trava i sl. Što se događa kad se permafrost topi? Organski materijal koji je u njemu sadrži puno stakleničkih plinova, a kad se permafrost topi, ti plinovi odlaze u atmosferu i pojačavaju efekt staklenika koji značajno doprinosi klimatskim promjenama.

Uz to, ovogodišnji golemi šumski požari u Sibiru pridonijeli su topljenju permafrosta sve do Arktičkog kruga, što problem čini još gorim.

Pročitajte više