HSP-ov županijski vijećnik u Kutini prevrnuo stol i HDZ-ovog partnera nazvao četnikom

Foto: Pixsell/Nikola Čutuk

NAKON izgreda koji je jučer na sjednici Sisačko-moslavačke županijske skupštine u Kutini izazvao oporbeni vijećnik Ivica Pandža - Orkan (HSP), koji nije uspio postaviti vijećničko pitanje, župan Ivo Žinić (HDZ) rekao je danas kako neće dopustiti da se takvi izgredi ponove.

Naime, na aktualnom satu u 60 minuta bilo je vremena samo za pet pitanja, uglavnom vijećnika iz vladajućega HDZ-a, pa Pandžino pitanje nije došlo na red. Revoltiran, Pandža je prevrnuo stol za kojim je sjedio dožupan Dušan Bjelajac (SDSS), izabran iz redova srpske nacionalne manjine, i nazivao ga četnikom.

Predsjednici Županijske skupštine Ivanki Roksandić (HDZ) dobacio je kako zloupotrebljava Skupštinu jer ne dopušta oporbi da postavlja pitanja, čime krši Poslovnik. Svoj je postupak pokušao objasniti za govornicom, ali mu je Roksandić oduzela riječ.

Vijećnici imaju mandat građana i moraju se ponašati u skladu s tim


Komentirajući taj izgred, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) rekao je novinarima kako svi vijećnici imaju mandat građana pa se moraju ponašati u skladu s prisegom prilikom konstituiranja Županijske skupštine.

"Ovakvo ponašanje je nedopustivo i sigurno neću dopustiti da se ovakvi incidenti ponove. Mi se u Skupštini ne moramo slagati o nekim pitanjima, ali ovo je primitivan i necivilizirani čin prema dožupanu, koji je legalno izabran od nacionalne zajednice Srba. Ubuduće ćemo kvalitetnije pripremiti sjednicu, a morat ćemo angažirati i zaštitare. Činjenica je da je Poslovnik o radu Skupštine manjkav jer je premalo vremena za aktualni sat, pa bi ga trebalo mijenjati", rekao je među ostalim župan Ivo Žinić.

Pročitajte više