U Sisku smješteno deset izbjeglica iz Ukrajine

Foto: FAH

IAKO još ima problema s primjerenim smještajem stradalnika u katastrofalnom potresu, Sisak je vrata otvorio i Ukrajincima i smjestio prvih deset izbjeglica.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, koja je prouzročila veliki izbjeglički val koji je došao i do Hrvatske, u Sisku je smješteno prvih deset Ukrajinaca. Prema podacima Gradskog društva Crvenoga križa, u Sisku su smještene četiri odrasle osobe i šestero djece.

"U Sisku su svi dobrodošli"

Predstavnici sisačkoga Crvenoga križa nekoliko su puta obišli obitelji, pružili su im psihosocijalnu potporu i osigurali potrebnu humanitarnu pomoć. Djelatnici Crvenoga križa također su im na usluzi bude li potrebno spojiti članove obitelji.

"U Sisku su svi dobronamjerni ljudi dobrodošli, a kada su u pitanju djeca koja bježe od ratnih razaranja, tu uopće ne može biti dvojbe. Sigurna sam da će sisački učenici i vrtićanci toplo primiti svoje nove prijatelje u razrede i vrtićke grupe", rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Kako se rat u Ukrajini nastavlja, a ciljevi napada su mnogi gradovi, predviđa se da će biti još izbjeglica. UNHCR već sada ističe da je ovo najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi pa se razmatra mogućnost dodatnog smještaja izbjeglica iz Ukrajine na sisačkom području. 

Pročitajte više