U sklopu velika vojne vježbe Rusi ispalili nuklearni raketni projektil

RUSKA ratna mornarica je u sklopu velike vojne vježbe u Barentsovom moru izvela vježbovno lansiranje interkontinentalnog raketnog projektila, koji je pogodio cilj na raketnom poligonu Kura na poluotoku Kamčatki. U šturoj informaciji koju je u javnost iznijelo zapovjedništvo Sjeverne flote, ne navodi se o kojoj je vrsti rakete riječ kao ni ostali detalji vezani uz samu vježbu.

Podmornica "Ekaterinburg" koja plovi u sastavu Sjeverne flote ruske ratne mornarice lansirala je balističku raketu s pozicije ispod površine vode u Barentsovom moru, koja je sletjela na drugom kraju Rusije, na slabo naseljenom poluotoku Kamčatka. Prema nekim izvorima, udaljenost koju je raketa preletjela iznosi oko 8.000 kilometara.

Projektil je ispaljen tijekom redovitih vojnih vježbi brodova Sjeverne flote, a njegovo je lansiranje i let do cilja pratilo i zapovjedništvo Svemirskih snaga ruske vojske. Ovaj podatak upućuje na to da se radi o ozbiljnoj vježbi koja je u široj javnosti prošla relativno nezapaženo.

U vježbi koja se ovih dana održava u moru sjeverno od kopnenog teritorija Rusije, uključeni su klasični bojni brodovi, podmornice i mornaričko zrakoplovstvo, a sudjeluju i raketna krstarica "Petar Veliki" te nosač zrakoplova "Admiral Kuznetsov".

Agencija Itar-tass javlja kako je lansiranju balističkog projektila prisustvovao i predsjednik Putin koji je lansiranje i pogodak pratio s broda "Petar Veliki". Spomenimo i da je raketa do cilja letjela bez nuklearne bojne glave.

Ratni brodovi koji se ovih dana nalaze u vježbališnoj zoni Barentsovog mora testirat će i ostale oružane sustave, pa se tako očekuje bojevo gađanje iz brodskih topova, izvođenje torpednih napada, traganje i uništvanje neprijateljskih podmornica te lansiranje raketnih projektila prema ciljevima na moru, kopnu i zraku.

Tijekom 2004. godine ruska nuklearna podmornica "Novomoskovsk" dva puta je neuspješno pokušala lansirati balističku raketu RSM-54 nakon čega su ruske oružane snage u svjetskim vojnim krugovima doživjele pravu sramotu.

Prema tvrdnjama ruskih medija, jučerašnje lansiranje balističkog nuklearnog projektila bilo je u potpunosti uspješno.

Pročitajte više