Časne zlostavljale djecu u Škotskoj. Štićenica: Pretukla me krunicom više puta

Smyllum Park Foto: Profimedia

Dvije časne sestre i njegovateljica koje su zlostavljale djecu u ozloglašenom škotskom sirotištu osuđene su na po tri godine zatvora. Sestra Sarah McDermott (79), sestra Eileen Igoe (79) i njegovateljica Margaret Hughes (76) tijekom suđenja zanijekale su krivnju za nasilna djela počinjena između 1969. i 1981. godine. 

Poroti su bila potrebna tri dana da ih proglasi krivima za niz okrutnih incidenata u sirotištu Smyllum Park u Lanarku. Brojni bivši štićenici sirotišta na suđenju su ispričali što su sve proživljavali. Jedna je žena rekla da ju je McDermott pretukla nakon što je prijavila da je njenog brata volonter seksualno zlostavljao u toaletu sirotišta. Volonter Brian Dailey kasnije je osuđen na 15 godina zatvora zbog zlostavljanja djece. 

Umjesto da istraži zlostavljanje, časna sestra McDermott ošamarila je djevojku i izgrdila je. Druga bivša štićenica ispričala je kako ju je McDermott u više navrata pretukla krunicom po glavi i tijelu, piše Daily Mail. 

Tjerala ih da jedu vlastitu povraćotinu

Sestra Igoe je, prema optužbama, prisilno hranila djecu, tukla ih po glavi i tijelu te tjerala da jedu vlastitu povraćotinu. Što se tiče njegovateljice Hughes, bivši štićenici sirotišta naveli su da ih je tukla i da ih je znala kupati u ledenoj vodi. Jedna djevojka ispričala je da joj je držala glavu pod vodom. 

Odvjetnik sestre McDermott Richard Souter kazao je da se radilo o drugačijim vremenima. "Ovi prijestupi su se dogodili u vrijeme kada se drugačije tretiralo i odgajalo djecu. Optužena nije znala kakve će posljedice imati njeno ponašanje", kazao je. 

Sirotište Smyllum zatvoreno je 1981. Prema nalazima škotske istrage, mlade u sirotištu se seksualno zlostavljalo i tuklo kožnim remenima, četkama za kosu i raspelima. 

Pročitajte više