U Slavonskom Brodu do danas 16 oboljelih od trihineloze

JOŠ ŠESTosoba sa simptomima trihineloze javilo se na odjel za zarazne bolesti Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, te se broj oboljelih popeo na 16.

Infektolog na tom odjelu dr. Nenad Pandak kaže kako očekuje da će oboljelih biti još. Svi su naveli da su konzumirali prodimljene kobasice proizvođača "Marvik" iz Garčina nedaleko od Slavonskoga Broda. Stoga, iako je za sada trihineloza službeno potvrđena kod šestero brodskih pacijenata, dr. Pandak navodi kako je nedvojbeno da je i ostalih deset zaraženo tom bolešću.

"Ako se radi o grupiranju praktično jednakih bolesnika i svi imaju podatak da su konzumirali određenu zaraženu hranu, a bolest se javlja u cijeloj grupi u kratkom vremenskom razdoblju, nema dvojbe da je riječ o trihinelozi.

Jasnu kliničku sliku trihineloze s biokemijskim nalazima ima 16 bolesnika. Tri su zadržana na bolničkom liječenju jer se radilo o težim oblicima bolesti, a ostalih 13 liječi se ambulantno", rekao je Pandak.

Inspekcijskim nadzorima, obavljenima u objektu klaonice i prerade "Marvik" iz Garčina nedaleko od Slavonskog Broda, utvrđene su određene nepravilnosti u radu objekta i ovlaštenog veterinara Veterinarske stanice Brod. Nepravilnosti su se odnosile na nedostatnu kontrolu životinja na trihinelozu.

U Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva najavljuju stoga kaznene i prekršajne prijave protiv odgovornih.

U slučaj utvrđivanja okolnosti i izvora zaraze uključila se i Policijska uprava brodsko-posavska na temelju zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Načelnik Odjela operativnih poslova PU brodsko-posavske Željko Šarić kaže kako od mjerodavnih još čekaju i službenu potvrdu o oboljelima od trihineloze.

Pročitajte više