Slovački premijer ne želi pomoći Ukrajini. Slovaci pokrenuli donatorsku kampanju

Foto: Profimedia

Donatorska kampanja koja je pokrenuta u Slovačkoj za kupnju topničkih granata za Ukrajinu dosegla je cilj od milijun eura za manje od 48 sati, prenosi BBC.

Kampanja je odgovor na odbijanje slovačke vlade da se pridruži češkoj inicijativi koja namjerava prikupiti stotine tisuća granata za ukrajinsku vojsku.

"Moramo otjerati Putina iz Ukrajine. Moramo ga poraziti", rekao je Otto Simko, čovjek koji je preživio Holokaust i veteran Slovačkog nacionalnog ustanka protiv nacista 1944. godine. U dobi od 99 godina pomogao je u prikupljanju donacija.

"Proživio sam Drugi svjetski rat. Borio sam se u njemu. Mogu vam reći da nije bilo smisla pregovarati s Hitlerom i nema smisla pregovarati s Putinom", rekao je 99-godišnji Simko za BBC iz Bratislave.

Slovaci ovom akcijom žele zaobići politiku vlade i premijera Roberta Fica, koji je došao na vlast u listopadu obećavši da više neće slati streljivo Ukrajini. Ukrajinske snage mjesecima se bore da obrane linije bojišnice od ruskog napredovanja zbog nedostatka granata, raketa i protuzračne obrane.

Slovački premijer tvrdi da slanje oružja samo produžava sukob

Fico je odbio pridružiti se skupini od 20 zemalja koje su podržale češki plan nabave velikih količina topničkog streljiva. Slovački premijer tvrdi da zapadna politika naoružavanja Ukrajine samo produžava sukob, a Kijev bi umjesto toga trebao položiti oružje i zatražiti mir s Moskvom.

No, s njim se ne slaže dobar dio Slovaka, uključujući 23 tisuće njih koji su dosad donirali više od 1.5 milijuna eura od početka kampanje u utorak.

"Stvarno smo ugodno iznenađeni golemim interesom", rekla je Zuzana Izsakova iz inicijative Mir Ukrajini, koja surađuje s češkim donacijskim fondom za Ukrajinu. "To je znak otpora slovačkog društva prema vladi i vanjskoj politici Roberta Fica", rekla je. Kampanja, koja se vodi pod sloganom "Ako neće vlada - mi ćemo", nastavit će se i nakon što je ispunila svoj cilj, dodala je.

Fico do sada nije komentirao ovu kampanju. Međutim, ministar obrane Robert Kalinak rekao je da je Slovačka demokracija i da su ljudi slobodni raditi što žele. "Naša vlada radi na pružanju pomoći Kijevu poput opreme za razminiranje", rekao je.

Češka predlaže suradnju više država članica NATO-a koje bi zajedničkom inicijativom prikupljale oružje za Ukrajinu na globalnom tržištu. Inicijativa je dobila na važnosti nakon što je pomoć Ukrajini u američkom Kongresu zaglavila zbog protivljenja republikanaca, dok istovremeno EU nije dosad pokazala dovoljno odlučnosti da pošalje veće količine oružja u Ukrajinu.

"Ako ne porazimo Putina, on će biti prijetnja"

Češki premijer Petr Fiala rekao je tijekom posjeta Washingtonu ovog tjedna da je njegova zemlja do sada potpisala ugovore za 180.000 metaka te da osigurava kupnju još 300.000, nakon obećanja Njemačke, Nizozemske, Danske i drugih zemalja.

Češka vlada kaže da bi do 1.5 milijuna metaka moglo biti dostupno na globalnom tržištu ako se osiguraju sredstva, no upitno je koliko će ovakva strategija nabave streljiva i oružja biti održiva, upravo zbog ranije navedenih oklijevanja EU i njezinih članica.

Otto Simko donirao je dio svoje ušteđevine kako bi pomogao u financiranju "ukrajinske bitke protiv totalitarizma".

"Sjetite se Josepha Chamberlaina. Njegova ideja da bi popuštanje Hitleru donijelo mir pokazala se potpunom iluzijom", rekao je.

"Naša vlada radi potpuno isto. Dajte mu Donbas, samo dok je mir. Dajte mu Krim, samo dok je mir. To je potpuna iluzija", nastavio je. "Ako ne porazimo Putina, on će biti prijetnja. Ne za dvije ili tri godine koje su mi preostale na ovom svijetu, već mojim unucima i praunucima, Slovačkoj i cijelom svijetu", zaključio je.

Pročitajte više