KORONAVIRUS

U Sloveniji 1564 nova slučaja, bolnice su na rubu izdržljivosti

Foto: EPA

U SLOVENIJI su u posljednja 24 sata potvrđene 1564 zaraze koronavirusom, a od covida-19 umrlo je još 26 ljudi, objavila je vlada, dok vlasti procjenjuju da se epidemija bliži vrhuncu, a bolnice djeluju na rubu izdržljivosti.

Obavljeno je 5895 testova, što znači da je postotak pozitivnih 26.53, što je manji udio zaraženih u testiranoj populaciji u odnosu na prethodni dan, kao i broj novooboljelih.

Prema ocjenama slovenske vlade, to je znak da se drugi val epidemije ipak približava vrhuncu i da će se kroz manje od dva tjedna početi smanjivati sada kritični broj hospitaliziranih. S podacima posljednja 24 sata broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije povećan je na 42.658, aktivnih slučajeva zaraze je 23.336, a broj zaraza u 14-dnevnom razdoblju na 100.000 stanovnika je 1113.

U bolnicama je kritično, produžene najrestriktivnije mjere

Stanje u bolnicama je i dalje kritično i covid-odjeli rade na granici izdržljivosti, a broj pacijenata i dalje raste. U bolnicama je prema zadnjim podacima 1065 ljudi, od čega 168 na intenzivnim odjelima, a do sada je umrlo ukupno 495 ljudi.

Vlada je na sinoćnjoj sjednici za još tjedan dana produžila najrestriktivnije mjere koje uključuju zabrane kretanja unutar općina stanovanja, obrazovanje se sada odvija online, a na snazi je i policijski sat, odnosno zabrana kretanja izvan kuće ili stana od 21 sat do 6 ujutro. Također se propisuje nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom i privremeno zatvaranje niza uslužnih djelatnosti i sportskih aktivnosti.

Mediji pod optužbom zbog nasilnih prosvjednika

Nakon sinoćnjih nemira u Ljubljani u kojima je došlo do sukoba policije i nasilnih prosvjednika, prvih takvih nakon više mjeseci kada su se održavali tzv. biciklistički prosvjedi protiv vlade i njezinog uvođenja protuepidemioloških zaštitnih mjera, ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, ali i medijski portali bliski premijeru Janezu Janši, optužili su i vodeće medije da su krivi i odgovorni za nasilno ponašanje demonstranata i da posredno propagiraju one koji dovode u pitanje mjere ili čak negiraju opasnost od epidemije.

Takve je izjave kao neutemeljene već osudilo Društvo novinara Slovenije.

Hojs je sinoć u izjavi za Slovensku televiziju upozorio građane da ovog vikenda ne odlaze u inozemstvo, podsjećajući da je na snazi i dalje zabrana napuštanja matičnih općina, da su sve četiri susjedne zemlje, Italija, Austrija, Mađarska i Hrvatska u crvenoj, epidemiološki najriskantnijoj zoni, zbog čega onima koji bi tamo otišli nakon povratka slijedi obavezna karantena.

Pročitajte više