KORONAVIRUS U REGIJI

U Sloveniji četiri novooboljela od koronavirusa, jedna osoba preminula

Foto: EPA-EFE

U SLOVENIJI su u zadnja 24 sata s 1176 testova na koronavirus otkrivena četiri nova slučaja zaraze pa se ukupan broj oboljelih od covida-19 popeo na 1454, objavila je u subotu slovenska vlada.

Još jedna oboljela osoba je umrla, čime se broj preminulih povećao na ukupno 101. Pritisak na bolnice i dalje se smanjuje pa su trenutačno hospitalizirane 43 osobe oboljele od covida-19, što je četiri manje nego prethodnog dana, a manji je i broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima - trenutačno ih je ukupno 10.

Do sada su u Sloveniji napravljena ukupno 62.203 testa na novi koronavirus. To vlada uzima kao dokaz da je Slovenija među najuspješnijim zemljama u suočavanju s epidemijom po kriteriju broja testiranih u odnosu na broj stanovnika. Kao uspjeh Slovenije ističe se i to što je u rekordnom roku i među prvima uspjela provesti tzv. serološka ispitivanja uzoraka krvi na nacionalnom uzorku stanovništva.

Ta su ispitivanja pokazala da je u kontaktu s virusom bilo od dva do četiri posto ukupne populacije, što je relativno nizak stupanj prokuženosti stanovnika kod kojih su se razvila antitijela na koronavirus. To znači da su mjere usmjerene na usporavanje širenja covida-19 bile uspješne, ocjenjuje vlada, ali istodobno otvara i pitanje kako zaštititi preostalu populacije od zaraze ako krajem ljeta, što dopuštaju epidemiolozi, dođe do drugog vala pandemije.

U ponedjeljak se u Sloveniji s obzirom na dosadašnje dobre rezultate u obuzdavanju epidemije ponovno otvara javni autobusni i željeznički promet, ali uz stroge mjere socijalne distance među putnicima, higijenske uvjete i sa znatno smanjenim dopuštenim brojem putnika u vozilima. 

Pod istim strogim uvjetima najavljuje se i skoro ponovno otvaranje obrazovnog sustava koji se do sada odvijao na daljinu, sa smanjenim brojem učenika u razredima i naputcima kako će se odvijati nastava.

Pročitajte više