KORONAVIRUS U SVIJETU

U Sloveniji pada broj zaraza, ali stanje u bolnicama je i dalje ozbiljno

Ilustracija: EPA

SLOVENIJA nastavlja s trendom poboljšanja epidemiološkog stanja, no epidemiolozi upozoravaju da je riječ o krhkom oporavku te da je stanje u bolnicama i dalje ozbiljno te da broj hospitaliziranih ne pada.

U zadnja 24 sata umrlo je osam ljudi te su potvrđena 234 nova slučaja uz 18.2 posto pozitivnih testova.

"Epidemiološka situacija u općoj populaciji se već tjedan dana smiruje, što je kombinacija cijepljenja i 11-dnevnog zatvaranja koje je bilo učinkovito. No riječ je o još uvijek krhkoj ravnoteži", kazala je na vladinoj konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar koja vodi Stručni savjet za pandemiju. Ona je upozorila da je stanje u bolnicama i dalje vrlo ozbiljno jer nije došlo do smanjenja broja pacijenata, što se pokazalo i proteklog vikenda.

Relaksirane su neke mjere

"Da bi se trend pada novih zaraza nastavio, potrebno je da se na individualnoj bazi provode osnovne i važne mjere poput držanja fizičke distance od najmanje jednog i pol metra, pa i na otvorenom, održavanje higijene ruku te pridržavanje propisanih samoizolacija i karantena", upozorila je Logar. Trend poboljšanja epidemiološke situacije nastavlja se i nakon što je proteklog tjedna došlo do relaksacije nekih mjera poslije 11-dnevnog zatvaranja.

Broj hospitaliziranih i dalje je vrlo visok, no očekuje se da će postupno početi padati, ocjenjuju slovenski medicinski stručnjaci bliski vladi. U bolnicama je, prema novim podacima vlade, 652 oboljelih i 157 na intenzivnim odjelima, što je više nego dan ranije. No prosječan broj novih zaraza u jednom danu i dalje se smanjuje pa je tako jučer bio za 20 posto manji nego tjedan ranije.

Visoka incidencija zaraza

Trenutno je prosječni dnevni broj novih zaraza 788, što je previše za novo popuštanje mjera, s obzirom na to da za prijelaz u novu, žutu fazu s novim relaksacijama taj broj mora biti manji od 600, a broj hospitaliziranih pasti na manje od 500.

Relativno je visoka i incidencija zaraza, koja trenutno iznosi 562 za razdoblje od zadnjih 14 dana i 261 u posljednjih sedam dana. Od danas je, zbog pozitivnog trenda proteklog tjedna, na snazi odluka vlade da su ponovno dopuštena veća okupljanja na otvorenom, ali uz uvažavanje strogih mjera, a nastavlja se i nastava u školama za osnovnoškolce i srednjoškolce uz mogućnost samotestiranja u školi.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je dosad umrlo 4167 ljudi, a cijepljeno je 17.7 posto ukupne populacije.

Pročitajte više