U slučaj slunjskog poligona uključuje se Greenpeace?

U SLJEDEĆIH nekoliko tjedana u slučaj Vojnog poligona ″Eugen Kvaternik″ iz Slunja mogao bi se uključiti i Greenpeace. Naime, predstavnici Zelene mreže Karlovačke županije su preko hrvatskog ogranka Greenpeacea kontaktirali sjedište u Bruxellesu, te nakon njihove izražene zainteresiranosti počeli prevoditi dokumentaciju o poligonu kako bi je poslali u Belgiju.

Nepropusne septičke jame

Osim greenpeaceovaca, Zelena mreža je u priču o poligonu, odnosno ″obranu″ Nacionalnog parka Plitvička jezera i rijeke Mrežnice, uključila i sve nadležne inspekcije. Prema rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva UP/I-02/03-06/0145, ur. broj: 531-05/04-DR-04-25 od 27. travnja 2004., Ministarstvo obrane na poligonu mora poduzeti niz mjera kako bi se zaštitio okoliš poligona. Ministarstvo je, naime, odlučilo da je provođenje vojnih vježbi na poligonu prihvatljivo uz provođenje 35 mjera i 17 programa praćenja stanja okoliša na Vojnom poligonu.

Mjere, između ostalog, uključuju zatvaranje svih upojnih jama za otpadne vode i izgradnju nepropusnih septičkih jama koje se redovito moraju čistiti, a njihov sadržaj voziti izvan poligona, zabranu ispuštanja otpadnih voda s praonica vozila i tenkova u okoliš prije njihovog pročišćavanja, instaliranje mobilnih spremišta za opasni otpad, formiranje ekipe za brze intervencije u slučaju havarije, kao i obvezu izgradnje zaštitne ograde uz cestu u blizini izvora rijeke Mrežnice radi osiguranja u slučaju prevrtanja vozila.

Upravo posljednja mjera mogla bi civilima, kako građanstvu tako i predstavnicima Zelene mreže, dokazati da napuci Ministarstva nisu ispunjeni. Prije desetak dana, o čemu su izvještavali svi mediji, kamion s devet ročnika sletio je u 10 metara duboku provaliju na području poligona, što svjedoči o potrebi izgradnje zaštitne ograde, prvenstveno kako bi se zaštitio život ročnika, ali i rijeka Mrežnica.

Zahtjev za inspekcijskim nadzorom Zelena će mreža uputiti svim nadležnim inspekcijama, od one zaštite okoliša, preko vodopravne i sanitarne, do građevinske, te od njih traže povratnu informaciju kao stranka u postupku.

Vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju je na rubu Nacionalnog parka Plitvička jezera, na samom izvoru rijeke Mrežnice koja će biti proglašena parkom prirode, a da ne govorimo o Rastokama, podzemnim vodama, krškom području i činjenici da je to području koje prema urbanističkom planu županije pripada u područje od posebne namjene, i neodgovorno je dozvoliti stranim vojskama korištenje poligona za vojne vježbe - upozoravale su ekološke udruge nakon prezentiranja sažetka Studije o utjecaju na okoliš poligona Slunj, koja je u Karlovcu predstavljena u siječnju.

Katastrofalni podaci

Studija je bila jedan od dokumenata na temelju kojeg je Vlada u srpnju prošle godine potpisala Memorandum o korištenju zračnog, teritorijalnog i pomorskog potencijala RH za potrebe američke vojske. Zelena mreža tvrdi da je ta studija tek snimka postojećeg stanja i na osnovu toga, no i činjenice da o njoj nije bilo javne rasprave jer je tretirana kao vojna tajna, traže saniranje i zatvaranje vojnog poligona, da se, ako je nužno, u prijelaznom razdoblju poligon koristi samo za potrebe obuke ročnika HV-a, te da se ne dozvoli korištenje poligona niti jednoj stranoj vojsci.

"Podaci o izmjerenim količinama teških metala katastrofalni su. Premašene su vrijednosti za bakar, olovo, cink, nikal, kobalt, arsen, kadmij, živu i krom, a čak i u studiji priznaju i navode kako postoji mogućnost da su "promakli uzroci i s mnogo višim sadržajem metala." - navode aktivisti u primjedbama.

Radna grupa karlovačke Zelene mreže svoje je zahtjeve svojevremeno prenijela i saborskim zastupnicima s područja Karlovačke županije koji su redom obećali gorljivo zalaganje za očuvanje slunjskog područja kao ekološko, turistički i gospodarski važnog područja za Hrvatsku, pomno ispitivanje Studije o utjecaju na okoliš, kao i pokretanje odgovora na niz stručnih pitanja, od toga koliko će se oružja i koje vrste koristiti, na kojim visinama izvoditi zračne vježbe, broj sudionika vježbi i koliko će se često one održavati, do konkretnijeg ispitivanja tla, voda i teških metala koji se već nalaze na 40 godina starom poligonu.

Odluku o zatvaranju poligona donijelo je Općinsko vijeće Josipdola, na posljednjoj sjednici prije lokalnih izbora i Gradsko vijeće Slunja, a na svojoj prvoj sjednici i novoosnovano Općinsko vijeće Plaškog. Sada se ista odluka čeka i od Županijske skupštine. Sve te odluke trebale bi rezultirati odbacivanjem Memoranduma o suradnji s američkom vojskom.

"Park mrtve prirode"

Sabor je, naime, odustao o potvrđivanju suradnje s američkom vojskom po hitnom postupku, a Odbor za zaštitu okoliša zatražio je očitovanje Županije. Otprilike u isto vrijeme kad se bude odlučivalo o suradnji s Amerikancima, u proceduri će biti i proglašenje donjeg toka rijeke Mrežnice parkom prirode.

Borba Zelene mreže za zatvaranjem poligona "Eugen Kvaternik", a sve u svrhu da, kako je to predsjednica Mreže Danica Benkek jednom slikovito rekla, Mrežnica umjesto parka prirode ne bi postala park mrtve prirode, se nastavlja - sa ili bez Greenpeacea.

Tekst i foto: Tjednik "7 dana"

Pročitajte više