U slučaju nestašice hrane Europska komisija dopušta uvoz radioaktivne hrane iz Japana!

PREMA novoj rezoluciji Europske komisije, koja je usvojena prošlog tjedna, propisani su specijalni uvjeti za uvoz hrane iz Japana u Europu. Nova rezolucija dozvoljava veću razinu radioaktivnosti u hrani koja se uvozi iz Japana, i bit će na snazi najmanje do 30. lipnja ove godine. No, vrijedit će samo u slučaju nestašice hrane pa se stručnjaci, koji tvrde kako bi takva dozvola mogla ugroziti zdravlje građana EU, nadaju kako ipak neće biti potrebe za uvozom hrane s višom razinom radijacije.

Prema toj novoj uredbi granična vrijednost primjerice radioaktivnog cezija povećana je tri puta za mlijeko te čak 20 puta za riblje ulje i biljke, prenosi Press.

Austrijski stručnjaci zgroženi su takvom uredbom Europske Komisije. Hanns Moshammer iz bečkog Instituta za zdravi okoliš u izjavi za austrijski oe24.at rekao je kako građanima preporuča oprez te da smatra da je ovo krivi signal iz Europe. Njegov kolega Hans-Peter Hutter dodao je kako su zbog povećane razine radioaktivnosti u hrani na udaru posebice bolesni ljudi te djeca, no on smiruje situaciju. "Mora postojati dobar razlog da se uvozi roba s povećanom razinom radijacije, koji zasad ne postoji. Stanovništvo neke zemlje mora biti gladno da bi se tako nešto dogodilo. A to sada nije slučaj", dodao je.

Glasnogovornik Europskog povjerenika za zdravlje John Dalli ne zna čemu takve izjave europskih kolega. "Izmjena dozvoljenih razina radijacije nije nešto što je novo, već se temelji na postojećem zakonu koji to dopušta. Jednu godinu nakon Černobila predstavljeni su novi izračuni koji stupaju na snagu u slučaju nuklearne krize", rekao je Dalli za austrijske medije.

Pročitajte više