U slučaju potresa: Projekt Safequake za 900 tisuća Hrvata koji žive na ugroženom području

U DRŽAVNOJ upravi za zaštitu i spašavanje danas je održana konferencija za medije na temu "Spremnost Republike Hrvatske za potrese" i prezentacija projekta Safequake, a sve s ciljem upoznavanja javnosti s pravilima, preporukama i uputama za pravilno reagiranje u slučaju potresa.

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut, u uvodnom izlaganju, naglasio je kako je potres jedan od rizika u RH koji je stvarnost te kako oko 900.000 stanovnika u RH živi na ugroženom  području i mogu doći u situaciju da si moraju samopomoći. "Moramo upozoravati i pripremati javnost te ublažavati posljedice potresa prije svega preventivnim aktivnostima, a to su protupotresna gradnja objekata, edukacija stanovnika te uvježbavanje snaga zaštite i spašavanja." – naglasio je.

Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH, istaknuo je kako je čitavo područje Hrvatske seizmološki vrlo aktivno, a zagrebačko i dubrovačko područje posebno. "Preventiva je jedini učinkovit način zaštite od potresa koji je nemoguće predvidjeti.  Za nas su potresi realnost i s njima moramo živjeti i pripremati se kao da će se sutra dogoditi." – dodao je i upozorio kako Hrvatska još nema potrebnu razinu seizmološkog praćenja, što je jedna od osnova za svaku prevenciju. "Dok Slovenija, primjerice, ima 27 suvremeno opremljenih seizmoloških postaja, Hrvatska ih ima 12, a trebala bi ih imati tridesetak. Za sada bi planiranom kupnjom još dvaju seizmografa jedino Zagreb mogao biti dobro pokriven s ukupno četiri seizmografa." – zaključio je.

Projekt "EU safe quake – sigurni u potresu" predstavili su pomoćnik ravnatelja - zapovjednik civilne zaštite Stjepan Huzjak i pomoćnik zapovjednika civilne zaštite Josip Sajko. Svrha je projekta, vrijednog 420 tisuća eura, unapređenje ponašanja stanovništva koji žive u urbanim sredinama s visokim seizmološkim rizikom. Anketa provedena u sklopu ovog projekta, na uzorku od 600 ljudi, pokazala je da je većina Zagrepčana svjesna povećanog rizika potresa, no ne znaju kako se ponašati u ključnim trenutcima. "Uz preventivno djelovanje, bitno je ponašanje stanovništva u takvim situacijama, kao i uzajamna pomoć i samopomoć." – istaknuo je Huzjak te dodao kako DUZS od osnutka radi na pripremi snaga za djelovanje u potresima te kako su u ovom trenutku, uz pripadnike oružanih snaga i policije, spremne 22 tisuće pripadnika civilne zaštite te 55 tisuća djelatnika žurnih službi koji bi se u slučaju potresa mogli mobilizirati.

Promotivni dan, s ciljem prezentacije preporuka i uputa za pravilno reagiranje u slučaju potresa, u sklopu projekta Safequake, održat će se u ponedjeljak, 18. travnja, u Zagrebu. U tu svrhu, na Trgu bana Josipa Jelačića, Glavnom kolodvoru, Cvjetnom trgu i na tržnici Utrine bit će postavljeni štandovi na kojima će se građanima dijeliti brošure, letci i drugi promotivni materijali, a u četiri osnovne škole (Dr. Ivan Merz, Miroslav Krleža, Ivan Gundulić i J.J. Strossmayer) u Zagrebu održat će se edukacija djece.

Pročitajte više