U Španjolskoj se u tri tjedna nakon ublažavanja mjera utrostručio broj zaraženih

Foto: Epa

NAKON što je Španjolska u travnju znala dnevno imati na tisuće novozaraženih i stotine umrlih, situacija se popravila zbog višemjesečnog perioda strogih mjera ograničenja.

No otkako su te mjere ublažene ili ukinute i Španjolci se opušteno vratili svakodnevnom životu, pojavilo se oko 200 novih žarišta, s velikim koncentracijama zaraženih oko katalonskih gradova Barcelone i Lleide.

Broj novih slučajeva skočio je s osam na 100.000 stanovnika krajem lipnja, kada je ukinuta karantena, na 27 na 100.000 stanovnika, rekla je danas zamjenica voditelja zdravstvene službe Maria Sierra.

Većina regija uvela obavezu nošenja maski za lice

Tijekom vikenda u Španjolskoj je zabilježen 4581 novi slučaj covida-19, čime je ukupan broj zaraženih narastao na 264.836. Do sada je u toj zemlji od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 28.000 ljudi, piše Reuters.

"Žarišta su se pojavila tamo gdje smo ublažili mjere. Govorimo o većim okupljanjima šire obitelji i noćnim klubovima“, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa.

Katalonska regionalna vlada pozvala je u petak oko četiri milijuna ljudi, uključujući stanovnike drugog najvećeg španjolskog grada Barcelone, da ostanu kod kuće i izbjegavaju okupljanja s više od 10 ljudi.

Kako bi pokušali spriječiti pojavu sličnih žarišta, većina španjolskih regija uvela je obavezno nošenje zaštitnih maski čak i kada se može osigurati društvena distanca.

Pročitajte više