U Španjolskoj uoči izbora izjednačeni narodnjaci i vladajući socijalisti

Ilustracija: EPA

Španjolska konzervativna Narodna stranka izjednačena je s vladajućom Socijalističkom radničkom strankom (PSOE) uoči izbora 23. srpnja, no ljevičarska koalicija ima veće izglede osigurati većinu, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni danas.

Ispitivanje koje je proveo državni Centar za sociološka istraživanja (CIS) od 8. do 27. lipnja pokazalo je da oporbena Narodna stranka ima potporu 31.4 posto birača, a PSOE 31.2 posto. Margina pogreške je jedan postotni bod.

Koliko bi zastupničkih mjesta dobila Narodna stranka, a koliko Vox?

Slično istraživanje koje je CIS proveo od 31. svibnja do 7. lipnja pokazalo je da Narodnu stranku podržava 30.7 posto birača, a PSOE 31.2 posto.

CIS je procijenio da bi Narodna stranka mogla dobiti između 122 i 140 zastupničkih mjesta od ukupno 350, a PSOE između 115 i 135. 

Krajnje desna stranka Vox, najizgledniji koalicijski saveznik Narodne stranke, dobila bi između 21 i 29 mjesta. CIS smatra da to znači da desničarska koalicija Narodne stranke i Voxa ne bi dobila dovoljno glasova za apsolutnu većinu.

Ankete pokazuju da će Narodna stranka trebati potporu Voxa da bi sastavila vladu

Sumar, nova stranka koja okuplja Podemos i druge krajnje lijeve skupine, dobila bi između 43 i 50 zastupničkih mjesta, što bi moglo omogućiti španjolskom premijeru Pedru Sanchezu da dobije drugi mandat.

Narodna stranka vodi u anketama od neočekivanog sazivanja prijevremenih izbora 29. svibnja, ali sve ankete pokazuju da će trebati potporu Voxa da bi sastavila vladu. 

Pročitajte više