U Splitskom kanalu završena vojna vježba "adriatic searchex 2003."

U Splitskom kanalu danas je održan završni pokazni dio vojne vježbe "Adriatic Searchex 2003." u kojoj su sudjelovali Hrvatska ratna mornarica i zrakoplovstvo, MUP RH te pripadnici 6. flote mornarice SADa. L

Vježba je počela 20. listopada Planskom konferencijom, nakon čega su se posade uvježbavale na moru. Cilj je vježbe bio uvježbavanje planiranja, pripreme i provedbe neborbenih zadaća radi uspješnijeg zajedničkog djelovanja protiv svih oblika terorizma i kriminala prvenstveno na moru, što je danas težišna zadaća NATO-a.

Prema scenariju vježbe, nakon što je obavještajna služba izmišljene države Uranije uputila informaciju da iz jedne njihove luke u smjeru Jadrana plovi jahta "Glorija", zapravo barkasa HRM-a, za koju se sumnja da prevozi opojne droge za hrvatsko narkotržište, aktivirane su radarske postaje duž hrvatske obale. Radarska pomorska postaja Vis u ranim je jutarnjim satima otkrila sumnjivo plovilo koje se iz smjera Palagruže približava srednjodalmatinskim otocima i alarmirala Stožer vježbe kojim je zapovijedao kapetan korvete Marinko Moćan. Na more su odmah, radi otkrivanja, identificiranja, zaustavljanja i po potrebi uzapćenja jahte "Glorije", poslane namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH, MUP-a i mornarice SAD-a.

Iz američke vojne baze na Siciliji istodobno je uzletio američki zrakoplov P-3 "orion" sa zadaćom da utvrdi točnu poziciju sumnjive jahte te da iz zraka nadzire da se ne pojavi kakvo drugo sumnjivo plovilo ili da se, dok traje akcija oko "Glorije", ne odvija neka druga akcija.

Prije dolaska hrvatskih pomorskih snaga - zapovjednog broda "Faust Vrančić", policijskog patrolnog broda "Sveti Mihovil" i potpornog broda "Petar Krešimir IV", mjesto presretanja nadlijetao je hrvatski helikopter MI-8 koji je markirao sumnjivi teret s jahte "Glorije" izbačen u more. Nakon presretanja i zaustavljanja, dok su diverzanti - ronioci MUP-a i HRM-a vadili sumnjivi teret iz mora, posada patrolnog broda MUP-a pretresla je jahtu te ju zatim prepratila u najbližu luku.

Vojni izaslanici SAD-a i Rusije kapetan korvete Robert Allan i kapetan bojnog broda Konstantin Virčenko, koji su kao promatrači bili na zapovjednom brodu "Faust Vrančić", vježbu su ocijenili iznimno uspješnom i uzbudljivom te su uputili pohvale zapovjedniku i svim sudionicima vježbe. Slične su ocjene nakon vježbe dali i zapovjednik flote HRM-a komodor Ivica Tolić i načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Željko Ajduk.

(Hina) dstr mć

Pročitajte više