VIDEO Dan antifašističke borbe u Splitu: "Mi veterani Domovinskog rata smo antifašisti"

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

SVEČANOM akademijom u Muzeju Grada Splita obilježen je Dan antifašističke borbe, a akademiji su nazočili i predstavnici novoutemeljene Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista.



Predsjednik splitske podružnice Udruge antifašista i antifašističkih boraca Josip Milat je istaknuo kako se antifašistička prošlost Splita ne može izbrisati.

"Svaki deseti Splićanin, to jest njih 4.000 je dalo živote u antifašističkoj borbi. Osim toga oko 18.000 Splićana prošlo je kroz torture fašističkih zatvora a oko 5.000 ih je prognano. To znači kako je više od 90 posto Splićana bilo uz pokret otvora, dakle antifašisti," kazao je Milat. 

Civilizacijski datum

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozdravio je veterane NOB-a.

"Osobito poštovanje preživjelim legendama iz Drugog svjetskog rata. Drago mi je da vas vidim čvrste, čile, jake i odlučne u namjeri da ovaj datum ostane u memoriji mlađim naraštajima", kazao je Opara.

Istaknuo je kako je Dan antifašističke borbe "civilizacijski datum koji je hrvatske borce protiv nacizma i fašizma svrstao na pobjedničku stranu povijesti".

"To je datum kojim se Hrvati mogu podičiti jer su među rijetkim narodima u Europi organizirano ustali protiv tog zla," rekao je Krstulović Opara.


Po njegovim riječima dužnost je i obveza splitskog gradonačelnika biti na obilježavanju Dana antifašističke borbe radi sjećanja na ljude koji su dali svoje živote i žrtvu za slobodu protiv svih nasilja, a pogotovu "protiv ideologija poput nacizma i fašizma," i radi očuvanja te memorije za buduće naraštaje.

"Jer to su načela koja su provodili i naši branitelji u Domovinskom ratu, u kojem smo se isto tako borili protiv rasne podijeljenosti," dodao je Krstulović Opara.

Pomirba kroz antifašizam

Predsjednik novoutemeljene Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista Ranko Britvić je istaknuo kako se ta udruga nije udruživanje branitelja Domovinskog rata i antifašista.

"Nismo se udružili s antifašistima nego smo mi veterani Domovinskog rata antifašisti;" kazao je.

"Ono što su napravili Hitler i Musolini to je napravio i Milošević sa svojom politikom anektiranja, okupiranja i negiranja dva-tri naroda ili nekoliko rasa," kazao je Britvić.

Pozvao ljude antifašističkog svjetonazora da se pridruže Udruzi.

"Kroz taj antifašizam napravit ćemo pomirbu," rekao je.

Dvije velike pobjede

Po njegovim riječima, Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista želi pokazati da je fašizam bio i '41. i '91. te da se treba ponositi tim dvjema borbama u 20. stoljeću.


"I ona ('41) je bila borba za slobodu a i ovo ('91) je bila borba za slobodu, 'ona' je bila časna, 'ova' je bila časna, bilo je 'tamo' pogrešaka, bilo je 'ovdje' pogrešaka," rekao je Britvić , naglasivši da su to bile "dvije velike pobjede."

"Mi ne pričamo što je bilo poslije '45., ali od '41. do '45 bio je časni rat u kojem su se težaci i radnici iz Dalmacije i cijele Hrvatske borili za slobodu," rekao je Britvić novinarima.

U povodu Dana antifašističke borbe večeras u splitskom Salonu Galić bit će otvorena izložba pod nazivom "Od pobjede 1945. do pobjede 1995." na kojoj će biti izložene fotografije iz Drugog svjetskog i iz Domovinskog rata.

Pročitajte više