U Splitu od. 8. studenog do 8. prosinca dani Matice Hrvatske

VODSTVO Splitskog ogranka Matice hrvatske na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu najavilo program Matičinih 12. dana koji će se od 8. studenoga do 8. prosinca u održati u povodu 480. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Program 12. dana Splitskog ogranka Matice hrvatske zamišljen je kao kulturno-umjetnička i znanstvena radionica u kojoj će različite teme obrađivati književnici, povjesničari, kritičari, likovni i glazbeni umjetnici, novinari, nakladnici, sveučilišni profesori i teolozi, kazao je predsjednik Ogranka Josip Botteri Dini. Sudionici će, dodao je, kulturnoj javnosti objaviti svoja djela i poglede na egzistencijalna pitanja suvremenog čovjeka te na pitanja još neproučene povijesne građe, koja objašnjava prošla vremena.

U programu će biti govora o sotonizmu i antievanđelju, o neoliberalizmu i ljevičarskom obezvrjeđivanju Kristove crkve i kršćanstva, o zagovaranju i promicanju nemorala i moralnih devijacija u Europi, svijetu i Hrvatskoj.

Bit će predstavljeno i više vlastitih izdanja novih knjiga i časopisa te drugih nakladnika i autora iz drugih mjesta, a Dane će popratiti i više okruglih stolova i predavanja, među ostalim i o blaženom Alojziju Stepincu.

Na dan sjećanja na stradanja Vukovara i Vukovaraca 18. studenoga zajedno s udrugom "Homo homini Homo" odat će počast žrtvama toga grada misom i paljenjem svijeća na Vukovarskoj ulici, najdužoj splitskoj ulici, u akciji "I u mome gradu Vukovar svijetli".

Program Dana Matice hrvatske počinje misom za pokojne članove Matice u crkvi sv. Frane u kojoj je grobnica Marka Marulića.

Pročitajte više