U Splitu predstavljen novi pomorski zakonik

Predstavljajući danas u ACIevoj marini u Splitu najnovije propise u nautičkom turizmu, državni tajnik za more Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić ponovio je kako se po Pomorskom zakoniku, koji stupio na snagu potkraj prošle godine, ubuduće nautičkim turizmom mogu baviti samo jahte i brodice pod hrvatskom zastavom.

Kako je kazao Bačić, mnogo je novca u nautičkom turizmu odlazilo iz Hrvatske, što najbolje potvrđuje podatak da se u prosjeku iz te vrste turizma u državni proračun slijevalo samo 50 milijuna kuna na godinu, što je mnogo manje od stvarna obrtaja novca.

Na Jadranu se već 2-3 godine razmahao tzv. crni čarter pa je zato propisan i dolazak stranih jahta u hrvatski Jadran. Novi propisi onemogućuju crni čarter jer je vlasnik stranog plovila čim uđe u hrvatske vode obvezan uploviti u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet i u ispostavi lučke kapetanije dobiti vinjetu, izjavio je Bačić.

Vlasnik strane jahte obvezan je odmah priložiti popis osoba koje će se nalaziti na jahti dok teče jednogodišnja valjanost vinjete. Ako se na jahti ili brodu zatekne osoba koja nije upisana i prijavljena, vlasnik krši zakon i može biti oštro kažnjen. Vinjetu ne moraju imati plovila kraća od 2,5 metra, plovila na vesla bez obzira na dužinu i plovila koja se čuvaju u luci ili na nekom drugom odobrenu mjestu u Hrvatskoj, objasnio je Bačić.

Po novom zakoniku dopušteno je iznajmljivati plovila isključivo pod hrvatskom zastavom, a strane jahte i brodice mogu nastaviti čarter ako do 30. rujna 2005. dobiju odobrenje za privremeno obavljanje djelatnosti te zatraže upis u hrvatski upisnik odnosno očevidnik.

Vlasnik brodice ili jahte obvezan je također do 30. rujna ove godine dostaviti dokaz o podmirenju PDV-a, a visinu naknade za upis utvrđuje ministar mora, turizma, prometa i razvitka, a ona je od 10 do 50 tisuća kuna - ovisno o duljini plovila. Također je istaknuo da su vlasnici brodica i jahta u čarteru obvezni elektronički prijavljivati izmjene posade, čime se oslobađaju ovjere popisa putnika u lučkim kapetanijama i ispostavama.

Ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da je na plovilu osoba koja nije na popisu ili popisa nema, odnosno popis nije valjano ovjeren vinjetom, vlasnik može biti kažnjen čak oduzimanjem plovila.

Ravnatelj Hrvatskoga hidrografskog instituta Zvonimir Gržetić kazao je kako će uz vinjetu svakom plovilu biti uručena i pomorska informacijska karta s izvadcima iz temeljnih propisa o sigurnosti plovidbe, zaštiti mora od onečišćenja, službi traganja i spašavanja na moru tei popisu svih luka nautičkog turizma na Jadranu.

Iako je bio najavljen, ministar Božidar Kalmeta nije nazočio današenjem predstavljanju novog zakonika.

(Hina) xmerc yvkn

Pročitajte više