Afera masline: Potvrđena USKOK-ova optužnica za Jambu, čeka se početak suđenja

Screenshot: YouTube

OPTUŽNO vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv Stipe Gabrića Jambe. Predmet je raspodijeljen sucu Mlađanu Prvanu i sada se čeka da se zakaže rasprava i započne suđenje.

Jambu je USKOK optužio za kaznena djela zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonito posredovanje iz doba dok je bio metkovski gradonačelnik.

Uz Jambu, optuženi su i dvojica njegovih pročelnika. Šteta u gradskom proračunu cijeni se na više od 600 tisuća kuna.

Za izbore Jambo dijelio sadnice, a račun platio Grad Metković?

Jambu terete da je 2007. godine od svog pročelnika tražio da na teret gradskog proračuna kupi veći broj sadnica maslina, koje je podijelio tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je bio HSS-ov nositelj liste u X. izbornoj jedinice. Masline je za 170 tisuća kuna platio Grad Metković.

Optužen je da i je naložio da se sredstvima iz gradskog proračuna podmiri nabava sadnica maslina za Neretvansku udrugu maslinara. Prema USKOK-u, nabavljene su od trgovačkog društva u kojem je odgovorna osoba bila njegova supruga. Račun je iznosio 270 tisuća kuna.

Grad Metković plaćao put na hodočašće Jambinim HSS-ovcima?

Sporna su i sredstva koja su se iz gradskog proračuna osigurala za putovanje članova HSS-a na hodočašće u Mariju Bistricu. Putovalo se nekoliko godina na taj način, a šteta u proračunu cijeni se na 225 tisuća kuna.

Gabrić je za medije izjavio kako će dokazati da nije bilo ničega protuzakonitog. Ima još nekoliko aktivnih kaznenih postupaka.

 

Pročitajte više