U Srbiji poreznim prevarama došli do 2 milijuna eura, uhićeno 25 ljudi

Ilustracija: Shutterstock

VIŠE od dva milijuna eura teška je porezna prevara zbog koje su vlasti u Srbiji uhitile 25 osoba, a za još tri se traga, priopćila je srpska Porezna uprava (PUS).

Akciju su združeno provele porezna policija i MUP, 25 osoba je uhićeno, a u tijeku je potraga za još troje, koje se tereti za sudioništvo u izdavanju lažnih faktura kojima je državni proračun Srbije oštećen za više od 246 milijuna dinara, što je nešto više od 2 milijuna eura. Uhićeni su osumnjičeni za poreznu prevaru u vezi s porezom na dodanu vrijednost, pranje novca, udruživanje radi kaznenih djela i neosnovano dobivanje i korištenje kredita i drugih pogodnosti.

Prevara se temeljila na lažnom međusobnom fakturiranju

U priopćenju se navodi da su dvoje osumnjičenih od 1. siječnja 2021. do 15. kolovoza 2022. godine organizirali skupinu koja je počinila porezne prevare s još 26 osoba, među kojima su i oni koji su se vodili kao formalni vlasnici tvrtki osnovanih s namjerom prevare.

Porezna prevara temeljila se na lažnom međusobnom fakturiranju između većeg broja tvrtki i gospodarskih subjekata, a da u duljem razdoblju nijedno od tih gospodarskih društava nije imalo obvezu plaćanja PDV-a. Osumnjičene će, uz zajedničku kaznenu prijavu, preuzeti posebni odjel za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Pročitajte više