U SUBOTU 6. OŽUJKA PREMIJERA BALETNIH KOREOGRAFIJA RENATA ZANELLIA

Premijera baletnih koreografija ravnatelja baleta Bečke državne opere Renata Zanellia bit će održana u subotu, 6. ožujka u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo ravnatelj Baleta HNK Dinko Bogdanić što je i prvo predstavljanje tog koreografa zagrebačkoj publici.

Tako će publika imati priliku vidjeti četiri Zanellieve koreografije i to : "Soba" Kevina Volansa, zatim "Adagietto" iz Pete simfonije Gustava Mahlera, "Koncertantni duet" Igora Fjodoroviča Stravinskog i "Prazno mjesto" Jona Hasella i Briana Enoa.

Scenograf i kostimograf je Jordi Roig.

Zanella se danas novinarima predstavio rekavši da je rođen 1961. u Veroni gdje je stekao klasičnu baletnu naobrazbu koju je nastavio usavršavati u Međunarodnoj baletnoj školi u Cannesu.

Od prve koreografije postavljene 1989. u Stuttgartu radio je koreografije za više od pedeset baleta i za osamdesetak naslova za bečki Balet, a napravio je i mnoge operne produkcije bečkog i berlinskog Državnog baleta.

Bio je član žirija brojnih značajnih baletnih i koreografskih europskih natjecanja, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Od 1995. ravnatelj i vodeći koreograf Baleta Bečke državne opere, te voditelj tamošnje baletne škole.

Na današnjoj konferenciji za novinstvo potpisan je i sponzorski ugovor između HNK i "NEXE grupe" iz Našica.

Ugovor su potpisali poslovna ravnateljica HNK Jasna Jakovljević i član Uprave "NEXE grupe" Ivan Škorić, a riječ je o Ugovoru o suradnji ukupne vrijednosti 50.000 kuna.

(Hina) xsdju yaz

Pročitajte više