U sukobima snaga sigurnosti i prosvjednika u Gvineji oko 157 mrtvih

U SUKOBU snaga sigurnosti i prosvjednika u Gvineji ubijeno je, prema procjenama lokalnih aktivista, oko 157 ljudi dok ih je 1.250 ranjeno, javlja Reuters.

Broj od 157 poginulih potvrdila je i lokalna bolnica dok je policija u početku tvrdila da je u sukobu poginulo 87 ljudi. Broj žrtava teško je utvrditi, jer vojska sama skuplja leševe na ulici i ne želi da se tijela broje u mrtvačnicama.

Ne žele kapetana Camara za predsjednika

Snage sigurnosti otvorile su vatru na tisuće prosvjednika koji su javno izražavali svoje nezadovoljstvo vojnom vladavinom kapetana Moussa Dadus Camara i najavom njegove kandidature za predsjednika na izborima sljedeće godine.

Vojnici batinaju ljude, a žene skidaju do gola i siluju nasred ulice, javlja organizacija Human Rights Watch.

"Žene skidaju do gola. Vojnici guraju svoje puške u vagine ovih žena, Vidio sam to na svoje oči", rekao je aktivist Mouctar Diallon u intervjuu za francuski radio RFI.

Dio vojske i policije ne slaže se s postupcima snaga sigurnosti

Diallon kaže da snage sigurnosti kradu po domovima i siluju žene, ali neki članovi vojske i policije to ne odobravaju. On sam je bio ranjen i uhićen u sukobu, ali se noću vratio iz bolnice kući.

Kapetan Camara ograđuje se od nasilja i tvrdi da ne zna ništa o silovanjima žena. Rekao je za senegalski radio da mu se gadi to što je čuo o napadima na prosvjednike i želi osobno provjeriti istinitost tih informacija.

Pročitajte više