U sukobu paravojske i stočara u Sudanu ubijeno 27 ljudi

Foto: EPA

DVADESET sedam osoba ubijeno je u saveznoj državi Središnja Ekvatorija u Južnom Sudanu u sukobima između stočara i pripadnika paravojske uoči posjeta pape Franje, rekao je lokalni dužnosnik za Reuters.

Papa bi u Južni Sudan trebao stići iz susjedne Demokratske Republike Kongo, u nadi da će potaknuti pomak u mirovnom procesu čija je svrha okončati desetljeće sukoba koji se uglavnom vodi po etničkom ključu, a u kojem je život izgubilo stotine tisuća ljudi.

Nakon što su pobunjenički borci ubili šestero ljudi iz stočarske zajednice, stočari su se osvetili u četvrtak usmrtivši 21 civila u obližnjem području, uključujući petero djece i trudnicu, rekao je Phanuel Dumo, povjerenik okruga Kajo-Keji.

Mirovni sporazum, koji su glavne sukobljene strane potpisale 2018. kako bi se okončao građanski rat koji je trajao od 2013., značajno je smanjio nasilje u Južnom Sudanu u proteklih nekoliko godina, no povremeno izbijaju manji sukobi između suparničkih zajednica.

Nadbiskup Canterburyja Justin Welby, poglavar Anglikanske crkve, koji se pridružuje papi u posjetu Južnom Sudanu, rekao je da je zgrožen ubojstvima. "To je priča koja se suviše često čuje diljem Južnom Sudana. Ponovo apeliram na drugačiji način: da se Južni Sudan ujedini radi pravednog mira", napisao je Welby na Twitteru.

Pročitajte više