U svijetu 2002. ubijeno ili nestalo 76 aktivista za ljudska prava

PROŠLE je godine u svijetu ubijeno ili nestalo 76 aktivista za ljudska prava, 143 ih je uhićeno, pritvoreno ili osuđeno na zatvorske kazne na dvojben način, a neki su bili podvrgnuti i mučenju ili maltretiranju, objavljeno je u utorak u Ženevi.

Prema Organizaciji za zaštitu aktivista za ljudska prava, zauzimanje za ljudska prava rizično je u više od 80 zemalja svijeta.

U svojem godišnjem izvješću organizacija navodi da je najmanje 267 aktivista i organizacija za zaštitu ljudskih prava u svijetu prošle godine bilo žrtvama prijetnji, zastrašivanja ili ocrnjivanja.

Kao i prošle godine, borba protiv terorizma, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna, provodi se na štetu ljudskih prava, upozorava se u izvješću.

Kao primjeri navode se Uzbekistan, Rusija, Egipat i Malezija, dok su u Sjedinjenim Državama rujanski napadi kao posljedicu imali ograničavanje slobodnog kretanja ljudi.

U Africi je osobito teško u zemljama u kojima se vode ratovi - aktiviste za ljudska prava u tim se zemljama optužuje da rade za protivničku stranu, kao što je slučaj u Liberiji, Obali Bjelokosti i DR Kongu.

Rastuće nasilje prijeti i aktivistima u Latinskoj Americi - u Kolumbiji, Gvatemali i dijelovima Brazila.

U Aziji su osobito ugroženi u onim zemljama u kojima bukte etnički ili vjerski sukobi, kao što su Filipini, Indonezija i Nepal.

U izvješću se osuđuje i represija u Kini, Mianmaru, Vijetnamu i Maleziji.

Pogoršanje uvjeta u kojima djeluju aktivisti za ljudska prava očito je i u zemljama Zajednice neovisnih država - Rusiji, Uzbekistanu, Kazahstanu, Bjelorusiji i Azerbajdžanu.

Prava aktivista krše se također i u Maroku, Alžiru, Tunisu, Egiptu, Libanonu, Siriji, Izraelu te okupiranim palestinskim područjima, kaže se u izvješću.

Pročitajte više