U Tajlandu počele najveće azijske vojne igre



AMERIČKA vojska počela je godišnju vježbu u Tajlandu, najveće vojne igre u pacifičkoj regiji. Zajedno s američkima, u vježbi sudjeluju vojnici iz Tajlanda, Japana, Indonezije, Singapura, a sada su im se pridružili i južnokorejski vojnici.

Američki veleposlanik u Tajlandu Eric G. John rekao je na ceremoniji otvaranja u tajlandskoj provinciji Rayong kako je vježba Zlatna kobra, sada u svom 29. izdanju, postala "multinacionalni događaj".

"SAD i dalje gleda na ovu vježbu, našu glavnu vježbu u Tajlandu, kao na važan simbol američke vojne spremnosti održavanja mira i sigurnosti u Aziji", rekao je okupljenima.

John je pozdravio sudjelovanje Južne Koreje u događaju, koji će trajati do 11. veljače i u kojemu će sudjelovati vojnici, mornari, marinci i pripadnici zrakoplovstava iz šest zemalja.

Moramo naučiti raditi zajedno

Dodao je kako je vježba usredotočena na zajedničke mirovne operacije i operacije odgovora na humanitarne katastrofe, te kako je tsunami 2004. godine dao ultimativni primjer koliko je takav pristup potreban.

"Neophodno je da naše vojske nauče raditi zajednički i vježbaju za dan kad će njihove usluge biti potrebne ljudima", rekao je.

"Budući da je Zlatna kobra najveća američka vojna vježba u pacifičkoj regiji, i najveća svoje vrste u cijeloj Aziji, pozdravljamo doprinos svih nacija koje će sudjelovati u vježbama sljedećih dana", rekao je i dodao kako će u vježbi sudjelovati, promatrati je ili pomagati predstavnici 20 zemalja.

Tajland i SAD su već dugo saveznici, ali velik dio američke vojne pomoći presušio je nakon vojnog udara 2006. godine. Pomoć je ponovno počela stizati nakon izbora u prosincu 2007. godine.

Pročitajte više