U Tajlandu ponovno ptičja gripa; WHO se boji mutacije virusa

U dvije tajlandske provincije otkrivena su žarišta ptičje gripe, zbog čega je u cijeloj zemlji proglašeno izvanredno stanje, zbog straha od ponovnog pojavljivanja epidemije, priopćeno je u četvrtak iz službenih izvora, dok WHO ističe da njegovi stručnjaci, premda virus još nije mutirao, ispituju mogućnost prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka.

Vijest o otkriću prvih ovogodišnjih žarišta smrtonosnog virusa H5N1 u Tajlandu stigla je istodobno s vijetnamskim objavljivanjem smrti već šeste osobe u protekla tri tjedna od pričje gripe.

U dva prošlogodišnja vala te zaraze po Aziji, u Tajlandu je umrlo dvanaest osoba, a smrtno stradalih, ukupno 26, još ima jedino u Vijetnamu. Deseci milijuna peradi tad su uništeni, a proizvodi od mesa peradi smanjeni su na desetinu razine prije zaraze.

"Testiranja su 10. siječnja potvrdila da je zaraženo dvadesetak pijetlova na dvjema različitim farmama" u istočnoj provinciji Rayongu, nakon čega su ubijeni, izjavio je dužnosnik tajlandskog ministarstva poljoprivrede Yukol Limlamthong, čije riječi prenosi AFP.

Još pedesetak zaraženih pilića pronađeno je na farmi u središnjoj provinciji Phitsanuloku, dodao je.

Mlada 18-godišnja djevojka šesta je žrtva ptičje gripe u posljednja tri tjedna u Vijetnamu, u kojem je epidemijom pogođena čak trećina provincija. Svi smrtno stradali živjeli su na jugu zemlje i bili u izravnom doticaju s peradi.

Na sjeveru Vijetnama zasad nema prijavljenih slučajeva ptičje gripe, ali je jedan stanovnik Hanoja pod sumnjom nakon što su pretrage pokazale da je pozitivan na virus H5N1, a brat mu je umro početkom mjeseca od neke bolesti dišnih puteva.

U međuvremenu je Tajlandu i Vijetnamu susjedna Kambodža, kako javlja dpa, pooštrila granični nadzor i inspekcije farmi zbog straha od ilegalnog uvoza peradi uoči proslave Nove godine, koji bi mogao zarazu dovesti i u tu zemlju.

No dužnosnik ministarstva poljoprivrede Chan Tong Yves rekao je kako inspekcije nisu svemoguće i izravno pozvao građane na oprez, preporučivši da u blagdanskim obrocima zaobiđu perad.

"Zasad nema izvanrednog stanja, jer nismo zabilježili nijedan slučaj, ali ne možemo tvrditi da se ptičja gripa neće pojaviti", rekao je.

Kineska i vijetnamska Nova godina (Tet) ove se godine poklapaju početkom veljače, a to je doba kad se tradicionalno jede više pačjeg i pilećeg mesa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako ne raspolaže spoznajama da je virus ptičje gripe mutirao, ali ipak pokušava uvrditi je li se počeo širiti s čovjeka na čovjeka.

"Nemamo dokaza da je virus mutirao ili se promijenio i to je dobra vijest. Način djelovanja sličan je onome od prošle godine", rekao je za televiziju Reuters predstavnik WHO u Vijetnamu Hans Troedsson.

WHO se najviše boji mogućnosti mutacije virusa H5N1 u slučaju da uđe u životinju, poput svinje, koja može prenijeti i virus ljudske gripe. Kad bi se povezali virusi ptičje i ljudske gripe, mogao bi se stvoriti virus mutant na koji ljudi ne bi bili otporni i koji bi mogao uzrokovati smrt milijuna diljem svijeta.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više