U tijeku završne pripreme za održavanje vojne vježbe "Noble Midas 07"

NA JUČERAŠNJOJ trećoj sjednici Koordinacijskog odbora za organizaciju i provedbu NATO vježbe "Noble Midas 07" (NM 07), koja će se od 1. do 12. listopada održati na području srednjeg i južnog Jadrana te na vojnim poligonima Slunj i Crvena zemlja, raspravljano je o trenutačnom statusu aktivnosti u procesu planiranja vježbe te o zadaćama koje još treba odraditi prije samog početka vježbe, doznaje se iz MORH-a.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ante Urlić je naglasio kako vježba predstavlja dobru priliku za provjeru koncepta Host Nation Support (HNS).

Urlić je dodao kako će troškovi vježbe, koji za Hrvatsku iznose oko 7,5 milijuna kuna, u visini od 80 posto biti vraćeni putem zaklade Varšavske inicijative, te kako je velik dio istih sredstava utrošen u obnavljanje infrastrukture i osposobljavanje objekata koje će i poslije vježbe ostati na korištenje oružanim snagama. Naglasio je da će sve ostale zemlje koje sudjeluju na vježbi same snositi svoje troškove

Svrha vježbe "Noble Midas 07" je uvježbavanje savezničkih, kako mornaričkih tako i združenih snaga, u visokom stupnju spremnosti za uporabu u sklopu misija i zadaća NATO snaga za brzo djelovanje Sjevernoatlantskog saveza (NRF).

U vježbi će sudjelovati mornaričke, zrakoplovne i amfibijske snage NATO-a i postrojbe OSRH: brodovi i postrojbe HRM-a, kao i postrojbe Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Hrvatska je prva država nečlanica NATO-a kojoj je ponuđeno domaćinstvo i sudjelovanje u navedenoj vježbi. NATO-ova ponuda Hrvatskoj da bude domaćinom vježbe veliko je priznanje našoj zemlji, ali i obveza u pogledu potpore NATO-u u provedbi vježbe ističu u MORH-u.

I.K.

Pročitajte više