U travnju pad broja turističkih dolazaka i noćenja

Foto: Hina

U TRAVNJU je ostvareno ukupno 654 tisuće dolazaka turista što je 1,3 posto manje nego u istom mjesecu lani dok je broj ukupnih noćenja iznosio 1,7 milijuna što je smanjenje od 4,2 posto godišnje, pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pritom su strani turisti (uz godišnji pad noćenja od 5 posto) činili 83 posto udjela u ukupnim noćenjima, dok je broj njihovih dolazaka za 3,9 posto manji nego u istom mjesecu 2015. U istom promatranom mjesecu domaći turisti su ostvarili godišnji rast dolazaka i noćenja (+9,5 posto odnosno 0,3 posto) uz prosječan broj noćenja po dolasku na razini od 2,1 (niže od 2,7 koliko su ostvarili strani turisti). Pritom su najviše noćenja u travnju ostvarili gosti iz Slovenije (20,9 posto), Njemačke (16,0 posto), Austrije (10,3 posto) te Italije (6,4 posto). Nešto slabiji rezultati fizičkih pokazatelja u turizmu u travnju posljedica su ranijeg termina Uskrsa ove godine (ožujak) u odnosu na isto razdoblje lani kada je termin Uskrsa bio u travnju.

Promatrano prema vrstama turističkih smještajnih objekata najveći broj stranih noćenja u travnju (65,9 posto) ostvaren je u hotelima. Slijede ih odmarališta i slični objekti za kraći odmor (17,3 posto) koji su ostvarili rast noćenja od 8,3 posto u odnosu na isti mjesec lani. Premda su zabilježili pad noćenja od 13 posto na godišnjoj razini, u kampovima i prostorima za kampiranje ostvareno je 9,7 posto ukupnih stranih noćenja u travnju.

U prva četiri mjeseca rast turističkih pokazatelja

U razdoblju od siječnja do travnja ove godine ukupan broj turističkih dolazaka iznosio je 1,35 milijuna ili 7,5 posto više nego u istom razdoblju lani. Strani turisti su u promatranom razdoblju ostvarili preko 72 posto ukupnih dolazaka, zabilježivši rast od 6,8 posto godišnje. U istom kumulativnom razdoblju ukupni broj ostvarenih turističkih noćenja premašio je 3,3 milijuna što je za 6,1 posto više nego u prva četiri mjeseca 2015. godine. Pritom su strani turisti ostvarili preko 74 posto ukupnih noćenja te su u odnosu na isto razdoblje lani povećali broj noćenja za 6,9 posto. Domaći turisti su od siječnja do travnja ove godine također zabilježili razmjerno visoke godišnje stope rasta dolazaka i noćenja (+6,8 posto odnosno +3,9 posto).

"U mjesecima pred nama očekujemo nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja. Nadalje, prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odrazit će se i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju koja pokazuje naznake blagog rasta. Iako, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta", prognoziraju analitičari RBA.

Pročitajte više