U trendu liječenje raka alternativnim metodama

TREĆINA europskih bolesnika koji se liječe od raka pribjegava alternativnim metodama liječenja, pokazalo je istraživanje provedeno na 1.000 bolesnika čiji autori zagovaraju zakonsku kontrolu alternativnih terapeuta i terapija u svrhu zaštite pacijenata.

Među alternativnim metodama najpopularnije su biljke, zatim homeopatija, vitaminski i mineralni dodaci, nabraja Europsko onkološko društvo (EUD) koje poziva vlade da razmisle o zakonskoj regulaciji takvih metoda i o kontroli terapeuta, prenosi BBC izvješće iz lista Annals of Oncology.

Dr. Alex Mollassiotis sa sveučilišta Manchester proveo je istraživanje zajedno s europskim kolegama na uzorku od 1.000 oboljelih od raka u 14 europskih zemalja.

Ispitanici su koristili oko 58 različitih dopunskih ili alternativnih metoda liječenja, pokazuje studija prema kojoj se alternativa najmanje koristi u Grčkoj (manje od 15 posto) a najviše u Italiji (gotovo 75 posto).

Pacijenti obično koriste više od jedne alternativne i dopunske metode: liječenje biljkama, homeopatiju ili tehnike relaksacije.

Dr. Molassiotis upozorava na nesređenost alternative u kojoj "svatko sebe može proglasiti terapeutom". On dodaje da ne postoji "tijelo zaduženo procijeniti kvalitetu terapeuta" iako "postoje društva u koja se terapeuti mogu registrirati, ali to nije obveza", te zaključuje, "kao profesionalci liječnici su odgovorni kontrolirati takvo liječenje i biti otvoreni prema alternativi".

U Velikoj Britaniji praksa osteopatije i kiropraktika regulirane su državnim aktima.

Lani je u Britaniji zaklada Prince of Wales za cjelovito zdravlje dobila vladin zajam za procjenu regularnosti alternativnih terapija, uključujući homeopatiju, aromaterapiju i refleksologiju.

I Nacionalni centar za istraživanje raka nedavno je uspostavio skupinu za razvoj dopunskih liječenja, čime dokazuje da su liječnici otvoreniji prema alternativi.

Autori savjetuju oboljele od raka da izvijeste svoje liječnike o svim lijekovima i terapijama koje primaju.

Pročitajte više