U Turskoj najviše porasle cijene odjeće, obuće, restorana i hotela

Foto: EPA

TURSKA godišnja inflacija pala je u svibnju na 39.59 posto, uglavnom u skladu s očekivanjima, pokazali su danas objavljeni službeni podaci Turskog zavoda za statistiku (TUIK). TUIK je prošlog tjedna priopćio da će primijeniti metodu „nulte cijene” za prirodni plin u izračunima indeksa potrošačkih cijena (CPI) za svibanj. 

Vlada je prije prošlomjesečnih izbora, na kojima je treći mandat osigurao turski predsjednik Tayyip Erdogan, obećala da će osigurati besplatni plin u svibnju te 25 kubičnih metara prirodnog plina mjesečno sve do svibnja 2024. godine, što će vladu stajati, smatra se, 40 milijardi lira (1.89 milijardi dolara). 

Najviše porasla cijena odjeće i obuće 

Potrošačke cijene u svibnju su na mjesečnoj razini porasle neznatnih 0.04 posto, a proizvođačke cijene porasle su za 0.65 posto. Najveći rast na mjesečnoj razini bilježile su cijene odjeće i obuće, od 9.85 posto, a slijede cijene u restoranima i hotelima, od 7.10 posto. 

Cijene stanovanja, koje uključuju i prirodni plin, pale su za 13.78 posto na mjesečnoj razini i bile su jedina skupina koja je prošlog mjeseca pala. Udio prirodnog plina u inflacijskoj košarici je 2.9%. Temeljna inflacija koja isključuje cijene energije, hrane, pića i duhana, porasla je 4.25 posto na mjesečnoj razini, što je godišnji rast od 46.62 posto, u odnosu na travanjskih 45.48 posto. 

Inflaciju je potaknula valutna kriza krajem 2021. te se vinula na 24-godišnji vrhunac u listopadu dosegnuvši 85.51 posto. Do travnja je iznosila 43.68 posto uz povoljnu usporednu bazu i relativno stabilnu liru. 

Pročitajte više