VIDEO Žestoki prosvjedi u Turskoj nakon što je kurdskom gradonačelniku oduzet mandat

Foto: Screenshot

Turske vlasti privele su 89 ljudi diljem zemlje jer su se pridružili "neodobrenim demonstracijama", objavio je ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya na platformi X. 

Prosvjedi u jugoistočnoj Turskoj i pokrajini Izmir uslijedili su nakon što je izborno tijelo donijelo odluku kojom onemogućava novoizabranom gradonačelniku iz prokurdske Stranke narodne jednakosti i demokracije (DEM) u jugoistočnom gradu Vanu da preuzme svoju dužnost.

Abdullahu Zeydanu uskraćen je mandat iako je izabran za gradonačelnika na nedjeljnim lokalnim izborima s oko 55 posto osvojenih glasova, priopćio je DEM.

Ta pozicija pripast će kandidatu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana. Njihov kandidat bio je drugi na izborima s oko 27 posto podrške birača. 

Glavna oporbena stranka lijevog centra Republikanska narodna stranka (CHP), koja je bila prva na nedjeljnim izborima u povijesnom udarcu Erdoganovom AKP-u, osudila je odluku i pozvala na njeno poništenje. 

Lokalno izborno povjerenstvo navelo je da Zeydan ima kriminalni dosje i da se nije trebao kandidirati na izborima, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Njegova stranka objavila je da su obaviješteni o odluci tek nakon izbora u nedjelju. 

Incident podsjeća na masovna otpuštanja prokurdskih lokalnih političara 2019. godine. 

Prokurdska stranka, tada pod imenom HDP, osvojila je 65 gradonačelničkih pozicija na lokalnim izborima 2019., no vlada je većinu smijenila s dužnosti zbog navodnih veza s terorizmom.

Pogledajte snimke prosvjeda koji su izbili.

 

Pročitajte više