U tvornici u Kninu poginula dva mlada radnika. Svjedok opisao što se dogodilo

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U TVORNICI u Kninu jutros su poginula dva radnika.

Oko 11:08 sati od Hitne medicinske pomoći Šibenik zaprimljena je dojava da su u tvornici samoborske tvrtke u Kninu teže ozlijeđena dvojica radnika kojima je, tijekom pružanja medicinske pomoći, u bolnici u Kninu konstatirana smrt u 11:50 sati. 

Prema do sada utvrđenom radi se o 34-godišnjaku i 20-godišnjaku, zaposlenicima kninske tvornice vijaka koja je u sastavu grupacije DIV Tomislava Debeljaka.

"U cilju utvrđivanja svih okolnosti na mjestu događaja očevidom rukovodi zamjenik Županijske državne odvjetnice u Šibeniku", izvijestila je PU šibensko-kninska.

Stresla ih je struja

Kako doznaje Index, jedan se radnik nalazio u strujnoj kadi kad ga je stresla struja. Drugi mu je išao pomoći i on je upao za njim i stradao od strujnog udara.

Neslužbeno doznajemo kako je stariji radnik čistio bazen u kojem se nalazila vodena otopina. Došlo je do kontakta sa strujom. Mlađi radnik mu je pokušao pomoći i pružio mu je ruku, ali onda je i njega stresla struja.

Svjedok opisao što se dogodilo

Svjedok nesreće je ispričao što se dogodilo. 

"Stariji radnik je morao čistiti kadu. Unutra nije trebalo biti struje. U jednom trenutku starijeg je počela tresti struja. Krenuo sam prema kadi, ali mlađi radnik je doviknuo da ne ulazim i zatrčao se prema starijemu. Pokušao ga je spasiti, ali struja je zahvatila i njega", ispričao je svjedok.

Tvrdi i da su radnici pokušali reanimirati dvojicu ozlijeđenih, ali nisu imali opremu. 

Radnici pred tvornicom postavljaju zastave na pola koplja.

Reanimacijski postupci bez uspjeha

Liječnica Biljana Nacevski-Bulaja iz kninske bolnice bila je dežurna kad su doveli unesrećene.

"Radi se o dvije muške osobe koje su došle bez znakova života. Pokušali smo provesti reanimacijske postupke, ali bez uspjeha. Pretpostavlja se da se radi o strujnom udaru, simptomi ukazuju na to. Vjerojatno su radili s vodom i strujom", rekla je.

Dan žalosti

U Kninu će se na dan pogreba poginulih radnika DIV-a proglasiti Dan žalosti, potvrdio je je gradonačelnik Marko Jelić za portal Huknet.

"Ovim putem izražavam duboko suosjećanje s obitelji, prijateljima i kolegama stradalih i nadam se da će odgovorni biti sankcionirani", rekao je gradonačelnik.

Prema našim informacijama s terena, vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak se nalazi u tvornici.

Što kaže Hitna?

Vezano uz izjave anonimnog zaposlenika DIV-a kako prilikom reanimacije na mjestu događaja navodno nije bilo sve potrebne opreme, oglasila se i kninska Hitna pomoć.

"Došli smo u rekordnom vremenu, postupili smo po protokolu o oživljavanju i imali smo svu potrebnu opremu. Ljude koji su doživjeli strujni udar nismo htjeli dodatno tresti strujom i to je razlog zašto dio opreme nije korišten ", rekla je voditeljica kninske Hitne pomoći, Milica Ognjenović.

Priopćenje tvornice

Službenim priopćenjem oglasio se i DIV.

"Duboko potreseni obavještavamo javnost da je danas 29. 04. 2019. oko 11 sati u našoj tvornici u Kninu došlo do tragične nesreće u kojoj su smrtno stradala dvojica naših zaposlenika, kolega i prijatelja.

U ovom teškom trenutku izražavamo najdublju sućut obiteljima i rodbini preminulih radnika, a kao DIV GRUPA učinit ćemo sve što je u našoj moći da im pomognemo i makar malo ublažimo ovaj nenadoknadivi gubitak.

Želimo istaknuti da se tragedija dogodila unatoč činjenici da provodimo i poštujemo sve mjere zaštite i sigurnosti na radu te da posjedujemo sve potrebne certifikate i uvjerenja. Bez obzira na to, o okolnostima tragičnog događaja ni sada pa sve do okončanja istrage nećemo davati nikakve komentare.

Na kraju još jednom ističemo da su naše misli i molitve uz obitelji stradalih radnika, te da ćemo napraviti sve da im budemo istinska potpora i pomoć ne samo u ovim teškim trenucima nego i ubuduće", stoji u priopćenju DIV-a. U poslijepodnevnim satima očejuje se i izjava glasnogovornika.

Dan žalosti u Kninu

Na dan pogreba, kako je kazao kninski gradonačelnik, bit će proglašen Dan žalosti u Kninu.

“Izražavam duboku sućut obiteljima, prijateljima i kolegama nesretnih radnika DIV-a. Također, očekujem od svih nadležnih institucija da istraže što se dogodilo u tvornici, kako bi krivac za ovu tragediju mogao preuzeti odgovornost", izjavio je Jelić.

Pročitajte više