Informacije iz Ukrajine se brzo mijenjaju. Ovo je pregled događanja zadnjih 12 sati

RUSKE snage pokrenule su u subotu rano ujutro koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i očevici, prenose agencije.

Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u obrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak u najgoroj europskoj sigurnosnoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi Reuters.

Obe strane pokazuju spremnost na pregovore

Ali čak i dok su borbe postajale sve intenzivnije, ruska i ukrajinska vlada signalizirale su otvorenost za pregovore, nudeći prvi tračak nade za diplomaciju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

U Kijevu su eksplodirale topničke granate, rekao je Reutersov svjedok. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Mariupolj te da su se vodile teške borbe u blizini grada Mariupolja na jugu zemlje.

"Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak.

Žestoke borbe kod zračne baze Vasilkiv

Zapovjedništvo zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada, za koju je kazalo da su je napali ruski padobranci.

Mikhailo Podoljak, savjetnik ureda predsjednika, rekao je da je situacija u Kijevu i njegovim predgrađima pod kontrolom. "Postoje slučajevi ruskih diverzantskih i izviđačkih skupina koje rade u gradu, policija i snage samoobrane učinkovito im se suprotstavljaju", rekao je Podoljak.

Ministarstvo obrane poručilo je stanovnicima Kijeva da naprave molotovljeve koktele kako bi odbili napadače.

Ukrajina: Srušili smo avion koji vozi padobrance

Ukrajinska vojska tvrdi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace. Zapovjednik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužni na Twitteru je objavio da je veliki višenamjenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva. 

BBC i strane agencije nisu mogle potvrditi tu informaciju. 

Rusi: Osvojili smo Melitopolj bez otpora

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak navečer da su ruske postrojbe bez otpora ušle u ukrajinski grad Melitopolj, javlja ruska agencija Tass, a prenosi BBC. BBC nije mogao neovisno potvrditi tu informaciju, ali je ukrajinski predsjednik Zelenskij ranije objavio da se u gradu vode žestoki okršaji. Melitopolj je grad sa 150.000 stanovnika na ukrajinskom jugoistoku, nedaleko od Krima i Azovskog mora. 

Mađarska predlaže pregovore u Budimpešti

Mađarska se u petak navečer ponudila za domaćina mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto to je ponudio svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu i šefu kabineta ukrajinskog predsjednika Andriju Jermaku.

"Predložio sam pregovore u Budimpešti, sigurnom mjestu za obje delegacije", objavio je Szijjarto na Facebooku. "Zahvalili su mi i rekli da će razmotriti ponudu."

Mađarska, članica EU i NATO-a, ima bliske odnose s Rusijom otkako je na vlasti Viktor Orban. I on je, međutim, osudio rusku invaziju na Ukrajinu. 

>> RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

Rusija želi pregovore u Minsku

Rusija je već predložila da pregovori budu u Minsku, ali kao preduvjet zahtijeva predaju ukrajinske vojske.

Sjedinjene Države nametnule su u petak sankcije ruskom predsjedniku Putinu, ministrima vanjskih poslova i obrane Sergeju Lavrovu i Sergeju Šojguu te načelniku glavnog stožera Valeriju Gerasimovu zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

"Jedinstveni smo s našim međunarodnim partnerima i saveznicima u tome da Rusija plati visoku ekonomsku i diplomatsku cijenu za invaziju na Ukrajinu", objavila je u priopćenju američka ministrica financija Janet Yellen. 

Ministarstvo financija nametnulo je sankcije i ruskom Fondu za izravna ulaganja, državnom financijskom entitetu za privlačenje kapitala u ruske razvojne sektore.

Osobne sankcije Lavrovu i Putinu već su objavile EU, Britanija i Kanada.

SAD šalje ogromnu vojnu pomoć Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden naložio je američkom State Departmentu da u petak oslobodi 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se brani od ruske invazija. U memorandumu državnom tajniku Antonyju Blinkenu Biden je naložio da se 350 milijuna dolara dodijeljenih Zakonom o inozemnoj pomoći odredi za obranu Ukrajine. 

Kina suzdržana na važnom glasanju, to bi mogao biti znak izolacije Rusije

Rusija je u petak navečer vetom zaustavila usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se iskazivalo "žaljenje" zbog njezine invazije na Ukrajinu. U tome je, međutim, ostala izolirana. 

Kina je bila suzdržana što zapadne zemlje tumače kao znak ruske međunarodne izolacije.

"Suzdržati se znači osuditi", rekao je neimenovani diplomat AFP-u. 

Suzdržani su bili i Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija, a ostalih 11 članica Vijeća bilo je za.

Kako bi se osiguralo da ove tri zemlje ne budu protiv, tekst nacrta je ublažen pa je umjesto "osude" iskazano "žaljenje" ruskim napadom. U tekstu se Rusija poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine i podržava se njezin teritorijalni integritet i suverenitet. 

Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislicja rekao je prije glasanja da ono predstavlja "trenutak istine". 

"Saznat ćemo tko je na pravoj strani", rekao je pozirajući fotografima s ukrajinskom zastavicom u ruci i okružen veleposlanicima zemalja EU. 

O nacrtu rezolucije, koju su zajednički predložile Sjedinjene Države i Albanija, sada će glasati Opća skupština UN-a gdje pravo veta ne postoji. 

Gotovo ista situacija zbila se 2014. kad je Rusija anektirala Krim. Kina je i tada bila suzdržana u Vijeću sigurnosti, a rezolucija je dobila većinu na Općoj skupštini. 

Pročitajte više