Ukrajinci se masovno truju ugljičnim monoksidom zbog alternativnih izvora energije

Foto: EPA

SLUČAJEVI trovanja ugljičnim monoksidom u Ukrajini rastu jer se ljudi okreću alternativnim izvorima grijanja i struje, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova te zemlje.

Nekoliko mjesta i gradova ostalo je bez struje ili je opskrba ograničena zbog ruskih napada na kritičnu infrastrukturu. Ranije danas je jedan ukrajinski zastupnik rekao da je 60% Kijeva, glavnog grada Ukrajine, trenutno bez struje.

Broj slučajeva drastično porastao u prosincu

"Samo u jednom mjesecu, u studenom, zabilježeno je oko 370 slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom", rekao je ministar Jevgenij Jenjin. "U prvom tjednu prosinca već je bilo oko 100 takvih slučajeva. Najveći broj slučajeva zabilježen je u regijama Lavova, Kijeva i Dnjepra."

Ukrajince je pozvao na oprez pri korištenju alternativnih izvora električne energije i grijanja, ne samo zbog trovanja ugljičnim monoksidom već i zbog opasnosti od požara ili eksplozije.

"Neki dan je u Kijevu na 13. katu zgrade, u jednom stanu, došlo do eksplozije dviju jedinica za napajanje koje su se punile iz električne mreže", dodao je Jenjin. "Još jedan slučaj dogodio se u Voljnu, gdje je plinska boca eksplodirala u stanu, zbog čega se stan zapalio."

Pročitajte više