U Uljaniku se sprema novi štrajk, radnici krajem tjedna dolaze na Markov trg?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U PULSKOM brodogradilištu Uljanik sprema se novi štrajk. 

Iz Stožera za obranu Uljanika još su u subotu rekli da ne pristaju na ponuđene opcije - Kermas ili stečaj. Kažu da ne žele birati između dva zla i da su, ako im vlada do utorka ne ponudi treće, njima prihvatljivo rješenje, spremni za novi štrajk. 

Vrijeme istječe

"Pošto nam vrijeme ističe, a ne dobivamo nikakve informacije ni od resornog ministarstva, ni od vlade i pošto nam kroz nekakvih dva, dva i pol tjedna silom zakona stiže stečaj, mi nemamo drugo oružje nego taj štrajk“, izjavio je za RTL član Stožera za obranu brodogradnje Uljanik Samir Hadžić. 

Žele znati je li stečaj ono na što ide država, novi ulagač ili nešto treće. Svjesni da štrajk u Puli ne bi imao nikakvoga smisla, umjesto u srijedu, Uljanikovci se krajem tjedna spremaju okupirati Markov trg.

Alarmantno i u 3. maju

Situacija je alarmantna i u riječkom brodogradilištu 3. maj. Zatražili su pomoć od ministra gospodarstva Darka Horvata, no zasad nema konkretnog odgovora. 

"Ovdje je 1600 radnih mjesta upitno, ali isto jako puno državnih jamstava koja bi mogla doći na naplatu u državni proračun“, rekao je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić.

3. maju blokiran je račun, nije skupljeno ni pola novca za iduću plaću, otkazuju se novogradnje, materijala nema pa iako svi radnici dolaze na posao, radi ih 20-ak posto. 

Pročitajte više