U Varaždinskoj županiji svoga predstavnika i jedno vijeće izabrali samo Romi

U VARAŽDINSKOJ županiji su predstavnika nacionalne manjine za područje Županije i jedno vijeće nacionalne manjine, za područje općine Petrijanec, izabrali samo predstavnici romske nacionalne manjine, koji su jedini iskoristili pravo kandidranja svojih predstavnika na jučerašnjim izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Za predstavnika romske nacionalne manjine za područje Županije izabran je Zlatko Oršuš, priopćilo je Izborno povjerenstvo Varaždinske županije. On je bio jedini kandidat, a kandidirala ga je krovna zajednica Bajaša Hrvatske.

Od ukupno 220 pripadnika romske nacionalne manjine s pravom glasa na izbore za predstavnika na području Varaždinske županije izašlo je 119 birača, što je 54,09 posto, a Oršuš je izabran sa 110 glasova.

Za područje općine Petrijanec od ukupno 157 pripadnika romske manjine za članove Vijeća glasovalo je također 119 glasača.

U oba slučaja glasovali su samo Romi s područja općine Petrijanec. Na drugom biračkom mjestu za predstavnika za područje Županije, u Varaždinu, nije se pojavio niti jedan birač.

Sukladno Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj, izabrani vijećnici romske nacionalne manjine u Petrijancu i predstavnik te manjine za područje Varaždinske županije iduće će četiri godine surađivati s izvršnim i predstavničkim tijelima općine Petrijanec i Varaždinske županije u području unaprjeđenja, očuvanja i zaštite položaja svoje nacionalne manjine.

Oni će imati pravo predlaganja općih akata kojima se uređuju pitanja važna za nacionalnu manjinu, isticanja kandidata za određene dužnosti u općini i Županiji i bit će obaviješteni o svakom pitanju o kojemu će se raspravljati na Općinskom vijeću, odnosno Županijskoj skupštivni, a odnosit će se na položaj romske nacionalne manjine, kaže se u priopćenju Izbornog povjerenstva Varaždinske županije.

Pročitajte više