U Varaždinu istovremeno održani Hod za život i kontraprosvjed

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

S PORUKOM protiv pobačaja danas je udruga U ime obitelji u Varaždinu organizirala Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji je okupio više stotina građana. U isto je vrijeme počeo i kontraprosvjed Subota za slobodu u organizaciji udruge mladih V.U.K. protiveći se smanjenju prava žena. Sanja Kovač, članica varaždinskog organizacijskog tima Hoda za život, izjavila je da su se i u Varaždinu okupili kako bi prenijeli važne poruke sa željom da ih čuje što više građana.

Hod za život: Šaljemo poruku za zaštitu svakog života

"Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života od njegova začeća do prirodne smrti. Znanost je dokazala da ljudski život počinje začećem i želimo da to bude jasno svakom čovjeku, svakom muškarcu i svakoj ženi u ovome gradu", istaknula je Kovač. Dodala je da je njihov cilj i pronijeti optimizam, poruku da je baš svaki ljudski život važan i vrijedan.

Novinarima se obratio i član varaždinskog koordinacijskog tima Hoda za život Ante Buterin koji je kazao da je cilj okupljanja i proslaviti život. "Šaljemo poruku za zaštitu svakog života, od najmlađeg i nerođenog djeteta, do majki i očeva, sve do naših baka i djedova. Želimo poslati poruku kako je svaki život važan i svaki se život treba cijeniti i poštovati", rekao je Buterin.

Subota za slobodu: Okupili smo se kako bismo podržali žene u njihovom pravu

Hod za život ulicama Varaždina počeo je na Starom gradu, gdje se u isto vrijeme okupilo i nekoliko desetaka kontraprosvjednika. Naime, varaždinska Udruga V.U.K. drugi je put organizirala Subotu za slobodu.

"Okupili smo se kako bismo podržali žene u njihovom pravu da same odlučuju o svojem tijelu, svojoj tjelesnoj autonomiji i da ne damo da se oduzmu prava koje su naše bake izborile još šezdesetih godina", izjavila je Jelena Buden, članica V.U.K.-a. "Ne možemo zamisliti", dodala je, "da unuke trenutno mogu imati manje prava nego naše bake u socijalističkoj Jugoslaviji."

Istaknula je kako smatra da većina osoba koje su u Hodu za život ne može argumentirati potpuno svoj stav. "Često koriste argumente koji su polovični i vade ih iz konteksta punog istraživanja. Smatram izuzetno egoističnim da osoba želi temeljiti zakone na svojim stavovima, na svojim vjerskim uvjerenjima i na taj način naložiti drugim ženama odluku koju bi one same najbolje donijele", zaključila je Buden.

Pročitajte više