U Virovitičko-podravskoj županiji 5 novih. Troje je s maturalne zabave od 250 ljudi

Foto: icv.hr

NA PODRUČJU Virovitičko-podravske županije imamo još 5 novozaraženih osoba koronavirusom covid-19, izvijestio je danas na konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement. Trenutno je na području županije 8 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Dr. Miroslav Venus rekao je kako su od pet novozaraženih tri osobe povezane s maturalnom večerom (zabavom), dakle istim događajem s kojeg posljednjih dana dolaze i drugi novozaraženi slučajevi, dok su preostala dva nova slučaja neovisna o tom događaju, prenosi ICV.

Jedan novozaraženi slučaj otkriven je prilikom rutinske analize i uzimanja uzoraka koji su dio procedure prije odlaska na operaciju.

"Na taj način, preventivnim djelovanjem, možemo zaključiti, spriječio se unos virusa u jednu od zdravstvenih ustanova", rekao je dr. Venus.

U drugom slučaju, riječ je o trudnici. Ovo je prva trudnica pozitivna na covid-19 na području Virovitičko-podravske županije od početka pandemije, rekao je dr. Venus.

Od ukupno pet novih aktivnih slučajeva, samo je jedna osoba imala simptome bolesti, i to blage, dok su ostale osobe zdrave, bez simptoma.

Stožer naveo kakve je blaže simptome imala jedna zaražena osoba

Kod osobe koja je imala blaže simptome bili su to blaže izraženi simptomi bolesti: grlobolja, blaži kašalj i blago povišena temperatura koja se smirila nakon jedan do dva dana, uz primjenu terapije – objasnio je dr. Venus.

"Nova situacija i dalje treba biti znak upozorenja i poziva na pridržavanje mjera i odgovornog ponašanja", naglasio je dr. Venus, "osobito ako se uzme u obzir činjenica da je na tom jednom događaju s kojeg dolaze novozaraženi bilo između 230 i 250 osoba, kao i činjenica da većina novozaraženih s našeg područja ne pokazuje simptome bolesti."

"Ponovno apeliramo na sve građane da se pridržavaju svih mjera, a koje su pokazale svoju učinkovitost u sprječavanju širenja koronavirusa covid-19. U učinkovitosti mjera mogli smo se svi osvjedočiti, kada smo ih se svi i pridržavali. Vjerujemo da će sada pomoći i odluka Nacionalnog stožera, vezana uz ograničenje i smanjivanje broja posjetitelja u zatvorenom prostoru", poručio je dr. Venus, a prenosi ICV.

S današnjim danom na području Virovitičko-podravske županije je osam aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je oko sedamdeset osoba. Do danas testirane su ukupno 1572 osobe, a u posljednja 24 sata njih 26.

"Od tih 26 uzoraka koje smo jučer poslali na analizu, čekamo rezultate za njih tri. Za jednu osobu, temeljem epidemioloških podataka, procjenjuje se kako bi mogla biti pozitivna na koronavirus, no o točnim rezultatima testova obavijestit ćemo vas čim rezultati stignu", rekao je dr. Venus. 

Pročitajte više