U Vladi uvjeravaju Mostovce da što prije pristanu na poreznu reformu

Foto: Hina

UŽI kabinet Vlade u Banskim dvorima kasno poslijepodne raspravlja o točkama dnevnog reda za sutrašnju sjednicu Vlade, među kojima je i porezna reforma, a sastanku više ne nazoči premijer Andrej Plenković koji je nešto prije 18 sati otišao u Bjelovar na proslavu 25. obljetnice tamošnjeg HDZ-a.

Sastanak užeg kabineta nakratko je napustio ministar u Vladi Goran Marić koji je novinarima potvrdio da će se vratiti u Banske dvore, a na novinarski upit hoće li sastanak još dugo trajati, rekao je da „hoće“.

Sastanak je počeo poslije 16 sati, nakon što se premijer Plenković vratio iz Opatije gdje je na tradicionalnom znanstveno-stručnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista predstavio ekonomsku politiku Vlade za sljedeću godinu.

Jedna od tema užeg kabineta je porezna reforma, koja bi se trebala naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice, a mediji, pozivajući se na izvore iz Mosta, navode da se Most ne slaže sa svim segmentima te reforme.

Podsjetimo, Andrej Plenković prije dva dana tvrdio je da cijela Vlada stoji iza porezne reforme.

"Ovaj tjedan sva ministarstva daju očitovanje na zakonske prijedloge koje je podnijelo Ministarstvo financija. Oni će biti na Vladi u četvrtak, nakon toga ide rasprava u Hrvatski sabor i smatram da ćemo tom cjelinom paketa, kojeg zaista treba gledati sveobuhvatno, postići sva tri cilja koja smo namjeravali i naravno da ne samo ja, nego i cijela Vlada stoji iza tog projekta," rekao je Plenković u intervjuu koji će biti objavljen u srijedu ujutro u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

No, iz Mosta već danima "staju na loptu" i, namjerno ili slučajno, usporavaju donošenje reforme. Tako je čelnik Mosta Božo Petrov, dan prije nego što će Plenković kazati kako iza reforme stoji cijela vlada, jasno rekao da ne treba nigdje žuriti.

"Iskreno mislim da ne trebamo robovati rokovima već trebamo težiti što kvalitetnijim konačnim prijedlozima zakona, a to je ono što je do danas i ocrtalo cijelu suradnju HDZ-a i Mosta", rekao je Petrov u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Vidjet će, kaže, hoće li porezna reforma već ovaj tjedan pred vladu a zatim u Sabor s obzirom da se "dva partnera u vladi usuglašavaju".

"Što se tiče porezne reforme danas se dva partnera suglašavaju, a u kojem će to vremenskom razdoblju biti to ćemo vidjeti. U cilju nam je da kada se dogodi porezna reforma, ona bude što je moguće kvalitetnija i da bude na korist svim građanima", poručio je Petrov.

Općeniti dojam već danima je taj da Mostovci ne žure s donošenjem porezne reforme koja je zasad glavni (ako ne i jedini) predmet kojim se nova Vlada bavi.

Hoće li HDZ-ovci danas uvjeriti Mostovce da prihvate reformu, znat ćemo možda već sutra.

Pročitajte više