U Vladinoj agenciji "koja ne radi, ali lijepo izgleda" zaposlena kći Hloverke Novak Srzić

VLADINA Agencija za regionalni razvoj Hrvatske, o kojoj je prvi pisao Index, a koja je osnovana krajem prošle godine i gdje je zaposleno 18 ljudi koji mjesečno gutaju 267 tisuća kuna, trebala bi početkom godine dobiti i "pojačanje" iako u prvih jedanaest mjeseci nisu odradili niti jedan posao zbog kojega su i osnovani!

> Otkrili smo Vladinu agenciju koja lijepo izgleda, ali ništa ne radi

Prije desetak dana Index je obavio kako Agencija guta proračunski novac, a prema nama dostupnim informacijama već je u planu otvaranje najnovijeg ureda-agencije koji bi se trebao baviti programom IPARD-a što je nasljednik programa SAPARD za dobivanje novca iz EU fondova. Za razliku od SAPARDA program IPARD proširen je na sektor vinarstva i maslinovog ulja, odnosno na ulaganja za opremanje vinarija. Za osnivanje te agencije nadležno je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pod kojom je i sporna Agencija za regionalni razvoj Hrvatske.

Dobili napokon akreditaciju, ali još ništa od natječaja

Podsjetimo, Agencija za regionalni razvoj trebala je ocjenjivati hrvatske projekte te odabirati one kojima će se dodijeliti novac iz fondova Europske unije te pripremati i zaključivati te ugovore, međutim jedanaest mjeseci od osnutka Agencija nije bila ispunila kriterije za rad s Europskom unijom te ne mogu raspolagati novcem iz Bruxellesa.

Od siječnja do danas niti jedan hrvatski program nije dobio novac iz razvojnih agencija Europske unije, nije raspisan niti jedan natječaj, a već deset mjeseci se rješavala papirologija oko osnivanja! Na službenim internet stranicama nalazila se galerija zaposlenika, a još do jučer od dokumenata za rad s EU mogao se skinuti Acrobat reader ili Office preglednike.

No, čini se da su protekli tjedan, i to punih jedanaest mjeseci od osnivanja napokon i dobili akreditaciju te će napokon krenuti s poslom radi čega su i osnovani. Da je tome zaista tako potvrdili su nam u samoj Agenciji.

Agencija za zahvalu i uhljebljenje?

"Temeljem Odluke o dodjeli nacionalne akreditacije Operativnoj strukturi uspostavljenoj za upravljanje i provedbu pomoći iz IPA komponente II – Prekogranična suradnja, koju je donijela Nacionalna dužnosnica za ovjeravanje, a slijedom dostavljenog revizijskog mišljenja, Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske je 02 studenog 2009. godine akreditirana kao tijelo nadležno za ugovaranje", stoji u odgovoru ove Vladine Agencije no i dalje nema ni jednog raspisanog natječaja.

Štoviše, mnogi su uvjereni kako je i ova Agencija samo jedan od dokaz preglomazne državne birokracije, poput famoznog Vladinog ureda za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, a koji služe tek za udomljavanje pripadnika koalicijskih stranaka na vlasti ili kao zahvala ljudima koji pomažu.

Koordinira prijevode

Tako smo otkrili kako je jedna od zaposlenica ove Agencije i kćerka Hloverke Novak Srzić, Ana Srzić, koja je diplomirala na Filozofskom fakultetu. Prema glasinama navodno bi se nakon karijere na HTV-u i sama urednica Informativnog programa mogla povući kao savjetnik za medije u jednoj od tih Vladinih agencija. Da je Srzić zaista i zaposlena u Agenciji za regionalni razvoj, potvrdili su nam iz ureda za odnose s javnošću.

"Ana Srzić, sukladno svojoj struci - profesor engleskog jezika i književnosti, radi u Agenciji, temeljem Ugovora o djelu, na poslovima koordinacije prijevoda akata", potvrđeno nam je iz Agencije.

Pročitajte više